Belföld

Felcsút környéki fideszes körökben mozgott a bicskei gyermekotthon kegyelemben részesített igazgatóhelyettese

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 4. 9:48

A bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekmények miatt elítélt igazgatója, és a tavaly elnöki kegyelemben részesített bűnsegédje otthonosan mozgott a Felcsút környéki keresztény-konzervatív körökben.

 

Gyakran megfordult a Felcsút környéki keresztény-konzervatív körökben V. János, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon pedofil bűncselekmények miatt elítélt igazgatója és helyettese, a bűnsegédség miatt elítélt K. Endre, akit tavaly tavasszal elnöki kegyelemben részesített Novák Katalin – írja a 444.

A botrányról, amely a 444 korábbi cikke nyomán robbant ki, az rtl.hu és az RTL híradója is részletesen beszámolt. A Momentum szerint a köztársasági elnöknek le kellene mondania:


Novák Katalin köztársasági elnök 2023. április 27-én, a pápalátogatás alkalmával adott kegyelmet K. Endrének, a bicskei gyerekotthon volt igazgatóját fedező bűntársnak. A pápalátogatás miatt akkor 22 fő kapott elnöki kegyelmet, azaz a bicskei pedofil igazgató bűntársa a pápalátogatás ürügyén jöhetett ki a börtönből, igaz ez akkor nem kapott nagy nyilvánosságot.

V. János, a volt igazgató éveken keresztül zaklatta a rábízott gyerekeket, amiért 8 év fegyházra ítélték. Helyettese másodrendű vádlottként 3 év 4 hónapot kapott.

Az igazgatóhelyettest érintő ítélet szerint ő volt az, akinek tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált, és aki megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében ezzel a szöveggel: „én kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem, és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom, és nem fogta meg és nem verte ki.”

Az államfő döntése értelmében

  • az igazgatóhelyettes büntetéséből hátralévő részt 5 év próbaidőre felfüggesztették;
  • elengedték a foglalkozástól eltiltás büntetés és a közügyektől eltiltás mellékbüntetés hátralévő részét;
  • és priusza sem lesz.

A 444 vasárnap megjelent cikke szerint a bicskei gyermekotthon igazgatója és székelyföldi származású helyettese is otthonosan mozgott a Felcsút környéki fideszes világban, erről korábbi sportegyesületi cikkek, Facebook-bejegyzések is tanúskodnak.

A kormánypárti sajtó K. Endrét védelmébe vevő cikkeiből kiderült, hogy a férfi aktív volt a térség sportéletében, ő szervezte az országos gyermekvédelmi sporttalálkozókat és sporttáborokat. Ebben a minőségében volt kapcsolatban a Bicske melletti Felcsút fociakadémiájával. 2010-es évek elején a gyermekotthon sportolói rendszeresen megfordultak Felcsúton, a 2011-ben indult RealTanoda szociális és sportprogramjának keretén belül. Ezekre a látogatásokra rendszeresen K. Endre igazgatóhelyettes kísérte el a gyerekeket, ezen alkalmakkor találkozott fideszes, KDNP-s politikusokkal, így például Simicskó István sportpolitikáért felelős államtitkárral.

2015-ben a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban birkózó edzések is kezdődtek a NIKÉ Sportegyesülettel való együttműködés keretében. Ezt az egyesületet Orbán Viktor öccse, ifj. Orbán Győző hozta létre 2009-ben.

Azt, hogy K. Endre politikai kapcsolatai mekkora szerepet játszottak a kegyelmi kérvénye pozitív elbírálásánál, nem világos, az elnöki kegyelem indoklása, a meghozott döntés körülményei nem ismertek, és az elnöki irodától nem is várható ezzel kapcsolatban tájékoztatás. „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet. Konkrét kegyelmi ügyekben a harminchárom éves hagyományoknak és a jogszabályoknak megfelelően nem tudunk részletes tájékoztatást adni” – válaszolta korábban az RTL Híradójának Novák Katalin köztársasági elnök sajtószolgálata.

Az ügyet 2016-ban kirobbantó fiatal az RTL Híradónak nyilatkozva a köztársasági elnöknek azt üzente, hogy szégyellje magát:


Nyitókép: Novák Katalin és Ferenc pápa a Sándor-palotában 2023. április 28-án, a katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatása idején – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#bicskei gyermekotthon#pedofília#novák katalin#kegyelem

Címlapról ajánljuk