Belföld

Szijjártó megüzente a svéd kormányfőnek: ha elment Törökországba, jöjjön csak el Magyarországra is

rtl.hurtl.hu

2024. február 2. 17:35

A külügyminiszter szerint ez így lenne korrekt.

Szijjártó Péter pénteken Brüsszelben kijelentette: Svédország kormányfője akkor járna el „tisztességes, vagy  korrekt módon, ha eljönne Magyarországra a ratifikációról szóló döntést megelőzően".


El is mondta, miért gondolja így:

Több okból is azt gondolom, hogy ez így lenne korrekt. Ezen több okból az egyik például az, hogy elment Törökországba is.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor és svéd kollégája, Ulf Kristersson negyedórás eszmecserét tartottak Brüsszelben, az uniós csúcsot követően.

A magyar és a svéd politikus a tanácsteremben ült le azt követően, hogy a többi kormányfő kiment a teremből.

A Dagens Nyheter című svéd lap szerint Kristersson azt mondta Orbánnak, hogy szívesen találkozik vele Budapesten, de csak miután Magyarország ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását. Arra már nem kapott választ, hogy pontosan mikor szavazhat az Országgyűlés a kérdésről, és arra sem, mikor is jöhetne létre a budapesti találkozó.

Mindeközben a Reutersnek a Fidesz meg nem nevezett országgyűlési képviselői azt mondták, hogy „a szavazással megvárják Orbán és Kristersson találkozóját”. 

Svéd lapok szerint Kristersson azt is mondta Orbánnak, hogy a kétoldalú kapcsolatokról, köztük a Gripen vadászgépekről akkor tudnak majd érdemben tárgyalni, ha megszavazták a NATO-csatlakozást.

Nyitókép (illusztráció):  Szijjártó Péter november 25-én Brüsszelben Fotó: Thierry Monasse/Getty Images

#Belföld#szijjártó péter#svédország#nato-csatlakozás#törökország

Címlapról ajánljuk