Belföld

Orbán Viktor: Lesz egy kis csimbum cirkusz

rtl.hurtl.hu

2024. január 31. 7:20

Egy Amerika vezette erőközponttól tart Orbán Viktor és ezért támadja az ukrán uniós csatlakozást – derült ki abból a zárt ajtók mögött elmondott beszédéből, amit a Direkt36 közölt.

Az ukrán uniós csatlakozással létrejön az EU-n belül egy olyan „erőközpont”, amelyet az Egyesült Államok fog uralni katonailag, illetve politikai és gazdasági értelemben is – mondta Orbán Viktor egy tavaly márciusi EU-s nagytanács ülésén a Direkt36 cikke szerint. Ezt a fórumot az Európai Tanács ülései előtt hívják össze. A miniszterelnök itt tájékoztatja az Országgyűlés vezető tisztségviselőit, köztük több ellenzéki képviselőt is arról, hogy mi várható a néhány nap múlva esedékes csúcstalálkozón.

Orbán szerint az észak-közép-európai zónához fog tartozni szorosabban a három balti állam, Lengyelország, az Oroszország által a területei egy részétől megfosztott Ukrajna, illetve valamennyire lazábban Románia is. Ennek a blokknak a népességét is elemezte a miniszterelnök, úgy kalkulált, hogy a Baltikum, Lengyelország és Ukrajna lakossága felül fogja múlni Franciaországét, így szerinte ez a zóna befolyásosabb lesz a franciáknál.

A demográfia mellett úgy véli Orbán Viktor, hogy gazdaságilag is fajsúlyos lesz, ami az oda áramló amerikai befektetéseknek, és az Ukrajna újjáépítésére szánt forrásoknak lesz köszönhető. Arra számít ezért, hogy az általa „amerikai-lengyelnek” hívott stratégiának köszönhetően az EU-n belüli erőviszonyok felborulnak, és a jelenleg dominánsnak számító német-francia tengely befolyása csökkenni fog.

Nekünk erre volt egy ajánlatunk a derék franciáknak és a németeknek, akik ezt nem fogadták el


– mondta állítólag Orbán. Egészen pontosan azt akarta, hogy a francia-német tengelyt erősítsék meg a visegrádi négyekkel.

Orbán arról is beszélt a cikk szerint, hogy az átrendeződés azért zavarja, mert ez keresztbe vágja az ő stratégiai elképzeléseit. A miniszterelnök beszélt arról, hogy szerinte a világgazdaság súlypontja a Nyugat helyett egyre inkább Ázsiába, többek között Kínába tevődik át. Ehhez hozzátette, nem tartja helyesnek, hogy „az amerikaiak erre úgy reagálnak, hogy kettéhasítják a világgazdaságot”.

A lap által ismertetett ülésen a kormányfő már jelezte a képviselőknek, hogy az ukrán csatlakozási tárgyalásokról való döntés előtt lesz egy kis „csimbum cirkusz”, ami így is lett, már ha hívhatjuk azt, hogy nem szavazott, kiment kávézni inkább. Kijevvel kapcsolatban már akkor jelezte, hogy ragaszkodni fognak ahhoz, hogy Ukrajna állítsa vissza azokat a jogokat, amelyekkel még 2015 előtt rendelkezett a magyar kisebbség.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#orbán viktor#európai unió#ukrajna#egyesült államok#franciaország#európai tanács

Címlapról ajánljuk