Belföld

Az MNB felügyelői mindig rendőrökkel vonulnak ki az engedély nélküli pénzügyi tevékenységet végző vállalkozásokhoz

rtl.hurtl.hu

2024. január 31. 11:44

Mindig kell mellettük fegyveres kíséretnek lenni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti munkatársai az elmúlt években különböző engedély nélküli pénzügyi tevékenységeket végző vállalkozásoknál találtak számos tárgyi bizonyítékot, például éles lőfegyvereket vagy több félmilliárd forint készpénzt. A jegybank szakemberei rendszeresen fegyveres kíséret mellett végzik munkájukat, mivel a lebukottak reakciói kiszámíthatatlanok, és súlyos büntetéssel számolhatnak, ezzel a témával foglalkozik a 24.hu Della című podcastje. A műsorban Barnóczki Péterrel, az MNB tőkepiaci és fogyasztóvédelmi jogérvényesítési igazgatójával beszélgettek.

Barnóczki szerint a pénzügyi ismeretek hiánya és a hatékony marketing tartja életbe ezt az illegális tevékenységet. E kapcsán elmondja, hogy nemcsak a kispénzű befektetők akadnak horogra, volt olyan esetük is, amely során egy aluljáróban cserélt gazdát befektetési céllal egy zacskóban százmillió forint.

A tőzsdei körbe tartozó vállalkozások között is találnak tévelygőket, és az MNB ilyen esetekben a tőzsdei felfüggesztés, kizárás vagy rendőrségi feljelentés eszközeit alkalmazza.

Az igazgató a podcastban leszögezte: az MNB számára prioritás a tőzsdei manipulációk és jogellenes tevékenységek elleni fellépés, példának hozták fel a lélegeztetőgép-üzleten kaszáló OTT-ONE és a SET Group esetét, amely során időben reagáltak, „megelőzve a további károkat”.

Barnóczki ugyanakkor azt hozzátette, hogy azt az MNB nem tudja megítélni, hogy manipulatív ügyletek vagy a gazdasági környezet romlása vezetett ezekhez az ügyekhez – erre nem terjed ki a vizsgálatuk, írja a 24.hu.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#mnb#helyszínelés#igazgató#barnóczki péter

Címlapról ajánljuk