Belföld

Több mint 16 ezer pedagógus inkább nemet mondott a minősítésre

rtl.hurtl.hu

2024. január 29. 6:51

Csak 1671 fő vesz részt a Pedagógus II. fokozatra irányuló, már nem kötelező eljárásban.

Az előre jelzett 22 ezer tanár közül mindössze 5,4 ezren vesznek részt a 2024-es minősítő eljárásban – írta a Népszava az Oktatási Hivataltól (OH) kapott adatokra hivatkozva.

Az idei minősítésre – mely során az érintettek „szintet léphetnek”, vagyis például Pedagógus I. vagy Pedagógus II. fokozatba kerülhetnek – még tavaly kellett jelentkezni. A résztvevők számának csökkenését az tette lehetővé, hogy tavaly még kötelező volt a Pedagógus II. fokozat elérése, de törvényi változások miatt az idei évtől már nem az, vagyis az érintettek utólag dönthettek arról, hogy mégsem vesznek részt az eljárásban.

Az OH Népszavának küldött adatai alapján tehát több mint 16 ezer pedagógus, vagyis az eredeti létszám háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy inkább nem kér a minősítésből. Az 5451 fő résztvevő többsége minden bizonnyal gyakornok fokozatú, akiknek még mindig kötelezően minősülniük kell Pedagógus I-be. Az OH azt is elárulta, hogy a résztvevők közül mindössze 1671 fő vesz részt a Pedagógus II. fokozatra irányuló, immáron nem kötelező eljárásban.

Maga az eljárás egy hosszabb és bürokratikus folyamat, amely rengeteg plusz terhet ró a pedagógusokra a nevelés-oktatással összefüggő munkáik mellett. El kell készíteniük egy részletes portfóliót is, amit később egyfajta szóbeli „vizsgán” kell megvédeniük. 

Nyitókép: Vajda János/MTI

#Belföld#oktatás#minősítés#pedagógus#oktatási hivatal

Címlapról ajánljuk