Belföld

Titkos volt, hol szolgál Orbán Gáspár, végül mégis elárulták – Miért?

rtl.hurtl.hu

2024. január 27. 9:38

Vadai Ágnes azt kérdezte a honvédelmi minisztertől, hogy vajon ennek az információnak a kiteregetése nem sérti a törvényt?

Milyen jogszabály és milyen indokok alapján hozta nyilvánosságra a Magyar Honvédség egy katonájának a nevét, rendfokozatát és a csádi misszióban betöltött szerepét – kérdezte írásban Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője Szalay-Bobrovniczky Kristófot. 

A honvédelmi miniszterhez azután fordult az ellenzéki politikus, hogy a tárca vezetője az Indexnek adott interjúban elárulta: Orbán Gáspár (Orbán Viktor miniszterelnök fia) a csádi misszióval kapcsolatban teljesít szolgálatot századosként. 

Orbán Gáspár „speciális képzettsége jogi ismerete és nyelvtudása miatt alakulatától a miniszteri kabinetbe vezényelve a csádi misszió előkészítésében vesz részt, más katonai és civil elöljárókkal együttműködve” – fogalmazott.

A honvédségi adatok ugyanakkor szigorúan titkosnak minősülnek, így például azt sem árulják el, hogy hány főt alkalmaznak, ebből ugyanis következtetéseket lehetne levonni a képességekre. Orbán Gáspár megnevezése azért is aggályos, mert ez veszélyt jelenthet rá nézve is, helyben ugyanis kiemelt célpont lehet egy vezető politikus hozzátartozója.

Korábban a Direkt36 rákérdezett, hogy Orbán Gáspár Csádban teljesít-e szolgálatot, de a tárca megtagadta a választ arra hivatkozva, hogy a misszióval kapcsolatos adatok titkosak.

Vadai Ágnes egyebek mellett azt is kérdezte a minisztertől: „Nem gondolja, hogy azzal, hogy nyilvánosságra hozta a Magyar Honvédség egy katonájának a nevét, rendfokozatát és a csádi misszióban betöltött szerepét, ön megsértette a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2021. évi CXL. törvény 15. §-át?”


Nyitókép: Direkt36

#Belföld#orbán gáspár#csád#misszió#Szalay-Bobrovniczky Kristóf#írásbeli kérdés#vadai ágnes

Címlapról ajánljuk