Belföld

Több mint 1,2 milliárd forintnyi felajánlást kapott Iványi Gábor egyháza

rtl.hurtl.hu

2024. január 27. 9:04

A korábbi évekhez képest csaknem 50 százalékkal nőtt a befolyó összeg nagysága.

Megérkezett az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) számlájára a 2022-es adóévre vonatkozó egyházi 1 százalékos személyi jövedelemadó-felajánlás a bejegyzett egyházat megillető állami kiegészítéssel együtt – írta a 444.hu az egyház közleménye alapján.

A tájékoztatás szerint 73 418 adófizető mintegy 718 millió forintos támogatást adott a MET-nek, és további 516 milliós állami kiegészítéshez is jutottak. A korábbi évekhez képest csaknem 50 százalékkal nőtt a befolyó összeg nagysága.

Az elmúlt hónapokban a MET a dolgozóknak sem tudott bért fizetni, sokan fel is mondtak emiatt, és vidéki iskolákat voltak kénytelenek átengedni más fenntartónak. Most azt írták: „Az 1,234 milliárd forint jelentős részét ígéretünk szerint az elmaradt munkabérek pótlólagos rendezésére fordítjuk. Az utalások adminisztratív feldolgozása már megkezdődött, elindultak a lépcsőzetes kifizetések a jelenlegi és a volt munkatársaknak is.” 

Hozzátették: „Ha az elmúlt félévben hozzájutottunk volna a törvény szerint járó állami normatív támogatáshoz, ezt az összeget nem elmaradt bérekre, hanem fejlesztésekre, felújításokra, béremelésre, tartozásaink rendezésére, felzárkóztatásra költhetnénk.”

Iványi Gábor és Orbán Viktor kapcsolata harminc évvel ezelőtt sokkal barátságosabb volt a mostaninál. A lelkésznek imponált a liberális ellenzéki politikában szerepet vállaló „fiatal forradalmár”, megáldotta Orbán Viktor és Lévai Anikó házasságát, és két gyermeküket megkeresztelte. 1998-ban viszont megszakadt a kapcsolatuk, miután az ellenzékben ülő Iványi nemet mondott a támogatását kérő Orbánnak. De a legjobban az sérthette meg Orbánt, amikor később Iványi Gábor fasisztának nevezte a miniszterelnököt vagy az általa fenntartott rendszert. A Házon kívül összefoglalta kettőjük közös múltját:


Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI

#Belföld#iványi gábor#oltalom karitatív egyesület#magyar evangéliumi testvérközösség#kormány

Címlapról ajánljuk