Belföld

Elhallgattatná Orbán Viktort az Európai Unió

rtl.hurtl.hu

2024. január 26. 7:29

Az Európai Unió vezetői most már komolyan fontolgathatják, hogy „ledobják az atomot”, azaz hogy Orbán Viktor miatt felfüggesztik Magyarország szavazati jogát az Európai Tanácsban. 

Bekeményíthetnek az európai uniós állam és kormányfők, ha Orbán Viktor a jövő heti uniós csúcson tovább vétózza az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagot, ami létfontosságú az oroszok által lerohant ország védekezéséhez.

A Politiconak most névtelen brüsszeli források azt állítják, hogy az EU vezetői leszámolhatnak az Orbán Viktorral szemben eddig alkalmazott „puha” megközelítéssel, és komolyan terítékre kerülhet az, hogy Magyarországtól megvonják a szavazati jogot, ami a legsúlyosabb politikai szankciót jelenti egy tagállammal szemben.

A cikk kitér arra is, hogy van egy magyar mondás arra, ha nem mennek jól a dolgok: A béka segge alatt van. Szerintük a szavazati jog felfüggesztésével

Orbán Viktor jócskán a béka segge alá kerülne.

Steven Van Hecke, a Leuveni Egyetem európai politikával foglalkozó professzora szerint „egyértelmű, hogy az állam- és kormányfőknek elegük van Orbánból”.

A közép- és kelet-európai országok azonban vonakodhatnak támogatni a Magyarországgal szembeni eljárást, mivel könnyen ők is hasonlóval nézhetnek szembe a jogállamisági kérdések miatt. Különösen Robert Fico számít sötét lónak. Ő korábban a magyarellenes intézkedéseivel vált ismertté, ma már Orbán Viktor egyik legfontosabb szövetségesének számít. 

A Politico szerint azonban nem egyértelmű, hogy Fico végül Orbánhoz, vagy a többi uniós tagállamhoz lesz-e hűséges.

Ráadásul Krekó Péter, a Political Capital igazgatója szerint Magyarországon is fennál a veszélye annak, hogy a szavazati jog felfüggesztése „még jobban elidegenítené Magyarországot az Európai Uniótól”. A fideszes EP-képviselő Hidvéghi Balázs szerint egy ilyen döntéssel az EU megásná a saját sírját.

A francia meló

A Politico szerint az elmúlt időszakban Orbán Viktor sok fontos szövetségest veszített. Giorgia Meloni, szélsőjobboldali olasz miniszterelnök például egyértelműen Ukrajna pártján áll és nagyon úgy fest, a kínai közeledésüknek is annyi. Geert Wilders szélsőjobboldali pártja pedig hiába nyerte meg a legutóbbi holland választást, még nem biztos, hogy a politikusból miniszterelnök is lesz. Lengyelországban pedig a nacionalisták szenvedtek vereséget a voksoláson, ott az Európa-barát jobboldal győzött.

Franciaország azonban látványosan tartózkodik attól, hogy nyíltan bírálja Magyarországot, ami annak köszönhető, hogy a franciák szeretnék helyreállítani a bizalmat. Tavaly decemberben Orbán Viktor Párizsban járt Macronnál egy magánvacsorán, a francia diplomaták pedig a Politico szerint egymásnak adják a kilincset Budapesten.

Valóságos francia offenzíva indult az Orbán probléma megoldására

– vázolta a helyzetet egy európai ügyekben jártas volt francia diplomata a Politiconak.

Kérdés, hogy ez mennyire lesz sikeres, a portálnak nyilatkozó brüsszeli források szerint ugyanis az orbáni retorika már egyre jobban megjelenik az Európai Unió főáramában is.

Orbán belső forradalmon dolgozik

– mondta erről a diplomáciai forrás.

A cikk végül azzal zárul, hogy Orbán Viktor és szélsőjobboldali szövetségesei várhatóan megerősödnek az idei európai parlamenti választáson, ezáltal közelebb kerülnek a hatalomhoz és az áhított belső forradalom győzelméhez.

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Belföld#orbán viktor#szavazati jog#európai unió#felfüggesztés

Címlapról ajánljuk