Belföld

Behívták a minisztériumba a lúgos orvos áldozatát, megreformálhatják az áldozatvédelmi rendszert

rtl.hurtl.hu

2024. január 25. 13:41

Renner Erika, a lúgos orvosként elhíresült Bene Krisztián áldozata arról beszélt: sok bűncselekményt követnek el úgy, hogy a szabadon engedett elítélt első útja a korábbi áldozatához vezet.

„Meghívtam Renner Erikát – akit a »lúgos orvos« áldozataként ismert meg Magyarország –, a minisztériumunkba. Férjként, apaként mélyen megráz, ha valaki erőszakos bűncselekmény áldozatává válik. (…) Ezzel a problémával foglalkozni kell, ezért elkezdtünk dolgozni egy olyan szabályozás kidolgozásán, amely lehetővé teszi, hogy az elkövető feltételes szabadlábra bocsátásába a sértettnek is lehessen beleszólása és lehetőség nyíljon egy olyan mechanizmusra, amely alapján az áldozat kezdeményezésére a bíróság az elkövető távoltartását rendeli el” – fogalmazott Facebook-oldalán csütörtökön Tuzson Bence igazságügyi miniszter.

Tavaly novemberben számolt be róla az RTL Híradó, hogy a büntetés-végrehajtás nem árulta el Renner Erikának, hogy mikor szabadul korábbi támadója, a lúgos orvosként elhíresült Bene Krisztián, a Budai Irgalmasrendi Kórház volt igazgatója. Renner Erikát 2013-ban bántalmazta, majd lúggal öntötte le korábbi párja, majd a nőt magára hagyta. A férfit 2018-ban 11 évre ítélték, de jó magaviselete miatt idén szabadulhat. Renner Erika tavaly azt mondta az RTL Híradónak: elvárja az államtól, hogy megvédje őt korábbi támadójától. A BVOP viszont azzal érvelt, hogy ha támadója újra felkeresi, a rendőrségtől kérhet majd segítséget:


A Telex Tuzson Bence posztja után kereste meg Renner Erikát, aki elmondta: nagyon sok bűncselekményt követnek el úgy, hogy a szabadon engedett elítélt első útja a korábbi áldozatához vezet.

Renner Erika szerint azért hívták meg a minisztériumba, mert kíváncsiak voltak észrevételeire, ötleteire az áldozatvédelem átalakításával kapcsolatban. Így például arra – az EU más országaiban, például Spanyolországban bevett – ötletet is „jegyzetelték”, mely szerint ha az előzetesből szabadult vagy jó magaviseletéért ideiglenesen szabadlábra helyezett elítélt bármilyen módon veszi fel az áldozattal a kapcsolatot, akkor az áldozatnak legyen kihez fordulnia.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon. 

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu 

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Nyitókép: RTL

#Belföld#renner erika#Tuzson Bence#áldozatvédelem

Címlapról ajánljuk