Belföld

Soron kívül emeli a kormány a szakoktatók bérét, ezzel nem várnak az EU-pénzre

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 24. 7:00

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a költségvetés terhére hajtanak végre átlagosan 32,2 százalékos béremelést a szakképzésben dolgozó oktatók közt.

Nem várt a kormány az Európai Uniótól érkező forrásokra a szakképzésben dolgozó oktatók bérfejlesztésénél, írja a 24.hu a Magyar Közlönyben frissen megjelent kormányhatározatra hivatkozva.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett, a „szakképzésben dolgozó oktatók bérfejlesztéséről” szóló 1010/2024. (I. 23.) számú kormányhatározat szerint a szakképzésben olyan bérfejlesztést kell megvalósítani, amely a szakképző intézmények oktatóinak „biztosítja a szakképzési béreknek a gazdaság azonos ágazataiban alkalmazott átlagkeresethez, továbbá a köznevelés rendszerében bevezetésre került illetményekhez való igazítását, továbbá a mindenkori pedagógus-béremeléssel azonos mértékű emelését”.

A határozat szerint a szakoktatók béremelését soron kívül, a magyar költségvetés terhére kell végrehajtani, úgy, hogy  2024. január 1-jével minden szakoktató átlagosan 32,2 százalékos béremelést kapjon, úgy hogy a bérük érje el a havi 581 680 forintot.

A fenti döntés 24 ezer szakképzésben oktatót érint, akik már február elején emelt fizetést kapnak, a béremelés pedig összesen 60 milliárd forint kiadást jelent a költségvetésnek – erről Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az állami tévé kedd reggeli műsorában beszélt. „Ez nagyjából azt jelenti, hogy a pályakezdő oktatók bére 582-620 ezer forint, a derékhadnak 670-720 ezer forint, a régebb óta oktató, tapasztalt pedagógusoknak pedig akár a 800 ezer forintot is elérheti a fizetése” – mondta Hankó Balázs az MTI híre szerint.

Fotó: Bugány János / MTI

#Belföld#pedagógusok#béremelés#szakoktatók#szakiskolák

Címlapról ajánljuk