Belföld

Volt, aki 430 ezer forintot fizetett a MÁV-nak bliccelésért

rtl.hurtl.hu

2024. január 19. 6:32

A statisztikák alapján sok megbüntetett utas nem, vagy csak késve hajlandó fizetni a MÁV-Volánnak a bliccelés miatt.

Minden évben több tízezer alkalommal szabnak ki büntetést a szabályszegő utasokra a MÁV-VOLÁN-csoport járatain, tavaly 38 ezer ilyen eset történt – derült ki a vállalatcsoport közleményéből.

A pótdíjbefizetésekből a MÁV-START kasszájába 88 millió forint, a Volánbuszhoz közel 60 millió forint folyt be 2023-ban.

Csak a MÁV-START jegyvizsgálói 2022-ben 19 ezer alkalommal, 2023-ban pedig több mint 30 százalékkal többször, 25 ezer esetben szabtak ki büntetést a jegy nélkül utazók részére, a növekedés egyik oka a tavalyi év rekordszámú utasforgalma lehet. Az elmúlt évben csaknem 6700 ügyet sikerült lezárni, ezzel 35 millió forintnyi tartozást egyenlítettek ki a MÁV-START felé. Ehhez adódtak hozzá a korábbi évekből visszamaradt büntetések befizetései, így 

összesen 88 millió forint érkezett be a vasúttársasághoz 2023-ban, a legnagyobb egyösszegű befizetés csaknem 430 ezer forint volt. 

Jelenleg több mint 70 ezer utas 170 ezer darab tartozását kezeli a vasúttársaság 4,1 milliárd forint értékben.

A Volánbusz járatain 2023-ban-ban 13 ezer esetben szabtak ki pótdíjat 223,9 millió forint értékben. Tavaly összesen 59,9 millió forint érkezett be az elmúlt évek tartozásainak rendezésével. A pótdíjat meg nem fizetőkkel szemben a társaság minden esetben megteszi a szükséges lépéseket, jelenleg 790 bliccelés vár jogi végrehajtásra.

A büntetések többsége a MÁV-START-nál a menetjegy hiánya miatt keletkezik. Az ilyen utasok jellemzően kivárják, amíg a jegyvizsgálatnál sorra kerülnek, ilyenkor az előzetes menetjegyváltás elmulasztására legtöbb esetben időhiányra hivatkoznak.

A pótdíjazások jellemző okai a Volánbusznál 

  • az érvényes utazási igazolvány nélküli utazás (menetjegy nélküli utazás, lejárt bérlet, vármegyebérlettel nem a tulajdonosa utazik), 
  • kedvezmény jogosulatlan igénybevétele (lejárt diákigazolvány, fénymásolt utazási utalvány), 
  • illetve a jegyen vagy bérleten szereplő távolságnál, viszonylatnál hosszabb utazás.

A MÁV közleménye szerint március elsejétől teljesen új rendszer váltja fel a jelenlegi kedvezményrendszert. Nem lesz szükség többé igazoló dokumentumokra vagy külön fényképes igazolványokra: minden 14 év alatti és a 65 év feletti utas díjmentesen, minden a 14 és 25 év közötti utas pedig félárú jegy igénybevételével utazhat. 

A megbüntetett utasok egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, fizetési halasztást is kaphatnak, ha szeretnék rendezni tartozásukat. A fizetést megtagadók esetében azonban a bírósági végrehajtók a jövedelemből tilthatják le a MÁV-VOLÁN-csoportnak járó összeget, míg az adósság nem rendeződik, vagy rosszabb esetben a bliccelő ingatlanjára vethetnek ki végrehajtási jogot. A magas összeggel tartozók ellen a MÁV-VOLÁN-csoport büntető feljelentést tehet, mivel az már csalásnak minősülhet.

Nyitókép: Bruzák Noémi/MTI

#Belföld#máv-volán#büntetés#bliccelés

Címlapról ajánljuk