Belföld

Mini-Dubaj: rövid idő alatt milliárdokkal romlott az Orbán-kormány pozíciója

rtl.hurtl.hu

2024. január 13. 8:47

A kormány végül sokkal nagyobb értékű vállalásokat tett az első szerződéstervezethez képest.

Az Orbán-kormány számára kedvezőtlen módon változhattak a Rákosrendező 130 hektáros területére álmodott városnegyed felépítésének feltételei – írta a Népszava a birtokába került szerződéstervezet, valamint a közzétett véglegesnek szánt megállapodás alapján. 

Az első tervezetben a kormány 600 millió euró (228 milliárd forint) értékű közlekedési beruházás megvalósítását vállalta. A kabinet két felüljáró megépítését, vasúti fejlesztést, és az M1-es metró, a kisföldalatti meghosszabbítását ígérte. Cserébe az Egyesült Arab Emírségek (EAE) által kijelölt jogalany 5 milliárd euró (1900 milliárd forint) értékű beruházást valósít meg.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által csütörtökön közzétett tervezet szerint azonban a magyar kormány „legalább 800 millió EUR (304 milliárd forint) becsült összeg erejéig” biztosít forrásokat a felüljárók megépítésére, a vasúti fejlesztésre, a metró meghosszabbítására, valamint kerékpár és gyalogosutakra. Ez mintegy 76 milliárd forinttal több, mint ami az első tervezetben állt.

Ráadásul korábban nem szereplő új elemként került be a tervezetbe a „vasúti pálya befedése arra alkalmas módon, hogy felette egy park kialakítható legyen”. Az első változatban még nem volt benne a reptéri gyorsvasút odavezetése sem, a mostaniban viszont az szerepel: közvetlen kapcsolatot biztosítanak az új rákosrendezői vasútállomás és Ferihegy között. 

Az is új elem, hogy a beruházás során elkészülő ingatlanok – amelyeket a szöveg nem korlátoz lakásokra – 5 százalékos adókulccsal legyenek értékesíthetők.

További részleteket az RTL Híradó riportjából tudhat meg:


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#mini-dubaj#költségvetés#rákosrendező

Címlapról ajánljuk