Belföld

Idegenrendészeti törvény: kivételt tesz a BM, így már lehet harmadik országból származó focistát is igazolni

rtl.hurtl.hu

2024. január 13. 11:59

Az engedmény minden sportágra vonatkozik, ez a nemzet érdeke a tárca szerint.

„Megoldás az átigazolásokra” címmel adott közleményt a Belügyminisztérium, a tárca ugyanis kezelte azt a problémát, amelyet a nemrég elfogadott bevándorlási törvény okozott. 

A harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó jogszabály alapján ugyanis január 1. és február 29. között nem nyújtható be tartózkodási engedély iránti kérelem. A Belügyminisztérium viszont azt közölte: 

a rendelkezés alól nemzeti érdekből kivételt lehet tenni Magyarország gazdasági, nemzetpolitikai, tudományos, kulturális és sport érdekeire figyelemmel.

A tárca közleménye szerint a szabályozásban lévő tilalom – különösen a látvány-csapatsportoknál – jelentős hátrányt okozhat, több sportágban ugyanis éppen ebben az időszakban van az átigazolási időszak. A klubok így nem tudnának harmadik országbeli állampolgársággal rendelkező játékosokat igazolni, márpedig a minisztérium közlése szerint több sportszervezet is megállapodott már Európai Gazdasági Térségen kívüli állampolgárral. Ha nem változtatnának meghiúsulna az átigazolás. 

A kialakult helyzet megoldása érdekében Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Bolcsik Zoltán rendészetért felelős államtitkár pénteken személyes találkozót tartott a Belügyminisztériumban. Az államtitkárok abban állapodtak meg, hogy „a 2024 évi kiemelkedő jelentőségű sport világeseményekre való felkészülés fontosságának szem előtt tartásával, Magyarország sportérdekére tekintettel az érintett sportolók kérelmezhetik a belügyminisztertől a tartózkodási engedély kiadását”.

A nagyon gazdagok egyébként meg is vásárolhatják a letelepedési engedélyt, ehhez sportolónak sem kell lenni:


Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

#Belföld#bevándorlás#labdarúgás#átigazolás#foci

Címlapról ajánljuk