Belföld

Vidra költözött egy autóba Fonyódnál, kilakoltatták

rtl.hurtl.hu

2024. január 11. 17:51

Még a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársait is meglepte, hogy a téli hideg beköszönésével vidra költözött egy kocsi motorterébe egy 7-es főút melletti autószerviznél.

Vidra költözött egy autószervízben álló kocsi motorterébe Fonyódnál – számolt be a nem mindennapi hírről a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Facebook-oldalán.

Őket a Sóstó Vadvédelmi Központ munkatársai értesítették arról szerdán, hogy a 7-es főút melletti autószerviznél egy vidra költözött az egyik autó motorterébe. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa azonnal a helyszínre sietett, és alig hitte el, amit látott. Azt írták, noha 

a téli időszakban gyakori, hogy a hideg beköszöntével nyestek, pelék, egerek költöznek a járművek motorterébe, de a vidrákra ez nagyon nem jellemző.


Hozzátették, az állat rutinos motortérlátogató lehet, mert meglepő rutinnal mászott egyik autó motorteréből a másikba, majd pedig egy szemvillanás alatt megtalálta a Balatonhoz vezető utat. A 7-es főutat egyébként a Fonyódi Rendőrkapitányság munkatársai rövid időre lezárták, amíg a vidra biztonságosan átkelt az úttesten.

Megjegyezték azt is, hogy az európai vidra egész kontinensünkön veszélyeztetett faj – hazánkban a fokozottan védett fajok közé tartozik, természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Téli álmot nem alszik, vackát a vízhez közeli nádasokba, vagy közvetlenül a tópartba ásott kotorékba készíti. Tápláléka döntően halakból áll, de rákokat, békákat és apró rágcsálókat is fogyaszt – ismertette a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. 

Nyitókép: Facebook / Balaton-felvidéki Nemzeti Park

 

#Belföld#vidra#fonyód#autószervíz#kocsi#költözés#Balaton-felvidéki Nemzeti Park#kilakoltatás

Címlapról ajánljuk