Belföld

A rendőrség figyelmeztet: életveszélyes felmenni a Balaton jegére

rtl.hurtl.hu

2024. január 11. 14:17

A rendőrség szerint a Balaton partján és a kikötőkben kialakult 2-3 centiméteres jég alkalmatlan a közlekedésre és a sportolásra, a szabályszegők súlyos bírságokra számíthatnak.

Életveszélyes a Balaton jegén tartózkodni, a parti sáv egyes részein és a kikötőkben kialakult 2-3 centiméteres jég alkalmatlan a közlekedésre és a sportolásra – figyelmeztetett a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön.

A közlemény szerint a vékony jégréteg a következő napokban sem fog vastagodni, hiszen napközben a déli órákra plusz 3-4 Celsius-fok várható, míg éjszaka sem lesz -4 Celsius-foknál hidegebb a Balaton mellett. Mint írják, az állóvizek jege akkor tekinthető szilárdnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert, vagyis a jelenlegi 4-5-szörösét. A rendőrség hangsúlyozza:

a szabad vizek jegén amúgy is tilos tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel, kikötők és veszteglőhelyek területén és folyóvizeken.

De egyébként sem érdemes próbálkozni, mert mint közölték, a jégen tartózkodás szabályait a rendőrök fokozottan ellenőrzik. A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halőr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat: 6500-tól 65 ezer – ismételt elkövetés esetén 90 ezer – forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy

szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 200 ezer forintig szabhat ki pénzbírságot.

Várhatóan a jövő héten az enyhén melegedő időjárás és a szél hatására az eddig a kikötőkben vagy a part melletti vízterületeken képződött jég tovább mosódik, törik, vagy teljesen el is tűnhet, írja az MTI. A rendőrség azt kéri, hogyha bármilyen, jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlelnek (beszakadás, süllyedés), azonnal értesítsék a 112-es segélyhívón a vízirendészet járőreit, vagy kérjenek segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívón.

A jégbe fagyott Balaton-parttal az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Jég borít egy padot a Balaton partján Fonyódnál, a bélatelepi strandon 2024. január 9-én. Fotó: Varga György / MTI

#Belföld#balaton#jég#életveszélyes#rendőrség

Címlapról ajánljuk