Belföld

Bármilyen, itthon elfogadott keresztnév írható az Erste bankkártyáira

rtl.hurtl.hu

2024. január 4. 18:35

Decembertől igényelhető az Ersténél olyan bankkártya, amelyen az ügyfél a születési neve helyett a választott nevét tüntetheti fel. Ez nagy segítség a transzneműeknek, akiket a kormány megfosztott attól a joguktól, hogy hivatalos irataikban átírhassák a nevüket. 

„Ettől a hónaptól kezdve az ország összes Erste bankfiókjában igényelhető olyan bankkártya, melyen az ügyfél a választott nevét tüntetheti fel, amennyiben az szerepel az anyakönyvezhető nevek listáján” – közölte a Háttér Társaság az Instagramon. Valójában azonban már decembertől kérhető mindez.

Az LMBTQ-személyek jogaiért küzdő civil szervezet bejegyzésében azt írja, hogy Magyarországon a hatályos törvények miatt a transzneműek „diszkriminációnak és veszélynek vannak kitéve azáltal, hogy kényszerűen elő kell bújniuk, valahányszor fel kell mutatniuk igazolványaikat, melyen egy, az identitásuktól eltérő nem vagy név szerepel”.

A civil szervezet szerint az új szolgáltatás segíthet a transzneműeknek intézni a mindennapi pénzügyeiket. Posztjukban hozzáteszik, az érintettek a pénzintézet bármelyik bankfiókjában tájékozódhatnak a pontos technikai részletekről.


Az Erste azonban nem vállal felelősséget azért, ha a választott név és a személyi okmányokban szereplő név nem egyezik, és emiatt nem fogadják el valahol a kártyát. Általános szerződési feltételei közt a pénzintézet azt írja:

Ha a kártyán feltüntetett név nem egyezik meg vagy nem egyértelműen azonosítható a személyi azonosító okmányban szereplő névvel, a Bank a bankkártya elfogadásáért nem vállal felelősséget.


Nyitókép: Az Erste bank egyik fiókja a Kőrösi Csoma Sándor sétány közelében, Kőbányán. Fotó: Róka László / MTVA / Bizományosi 

#Belföld#transzneműek#lmbtq#lmbtq-jogok#háttér társaság#erste bank#bankkártya

Címlapról ajánljuk