Belföld

24.hu: Évi 100 millió forint fölött lehet Parragh László jövedelme

rtl.hurtl.hu

2024. január 4. 9:13

Nem szűkölködik az Iparkamara elnöke.

Az iparkamara elnöke öt kamarai cégben tagja a vezetőtestületnek és még úgyis meghaladja az éves jövedelme a 100 millió forintot, hogy nem kap mindegyik helyről tiszteletdíjat, írja a 24.hu.

Az egyik fő cége az iparkamarának a KAVOSZ Széchenyi Kártya Program Zrt., amely 2022-ben 16,5 milliárd forint árbevételt és rekordnak számító bő 8 milliárd forint adózott profitot jelentett. Ennek a cégnek a nyeresége öt év alatt huszonegyszeresére nőtt.

Összesen öt KAVOSZ-hoz kapcsolódó cég működik, tavaly két új társaságot jegyeztek be KAVOSZ Szolgáltató Nonprofit Zrt., illetve KAVOSZ E-Green Zrt.-t néven. Az említetteken kívül a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt.-vel és a KAVOSZ Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. tartozik még a KAVOSZ-birodalomhoz.

Ebben az öt cégben vezető tisztségviselő Parragh László. A 24.hu megkérdezte, hogy az elnök mekkora javadalmazást kap az említett cégektől, akiktől konkrét választ nem, de összefoglaló adatokat kaptak.

A KAVOSZ Zrt. felügyelőbizottságának tagjainak évi járandósága 161,587 millió forint volt, ebből a lap valószínűsíti, hogy az iparkamara elnöke minimum havi egymillió forint feletti javadalmazásban részesül. A KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt.-ben is igazgatósági elnök Parragh, innen azonban nem folyhat be túl sok pénz, mivel a tagok 2022-ben összesen kaptak 6,72 millió forintot. Ez a pénz a hat tag között oszlik el, így havonta 560 ezret oszthattak szét.

Parraghnak két külön cége is van, a HEU-Trend Invest Kft. és az ITC-Invest Ingatlanhasznosító és Fejlesztő Kft., előbbi pár százezres veszteséget termek, utóbbi viszont tavaly nyereséges évet zárt, 15 millió forintnyi osztalékat osztottak szét a tulajdonosok között.

Parragh-nak a MÁV-ban is van érdekeltsége. Miután Lázár János építési és közlekedési miniszter kirúgta még tavasszal a teljes vezetőséget, az új tagok tiszteledíját pedig megemelte, 500 ezer forintról 1 millió 160 ezer forintra.

Parragh igazi pénzpumpája a Mol Nyrt. igazgatósági tagsága, 2021-ben több mint 83 millió forint volt a teljes javadalmazás, ami havonta több mint 7 millió forintot jelent neki. A 2022-es év is sikeresen telt a Mol Nyrt.-nél, 78 289 674 forint volt javadalmazás, ami a Mol összes igazgatósági tagjáénál magasabb. A lap úgy számol, hogy mindent összeszámolva Parragh László éves bevétele átléphette a 100 millió forintos határt.

Parragh László még tavaly nyáron adott interjút az RTL-nek a kata eltörlése kapcsán:

Nyitókép: RTL

#Belföld#parragh lászló#jövedelem#100 millió

Címlapról ajánljuk