Belföld

Már nem parkigazgató Füri András, aki nem akarta visszaállítani az illegális keresztet a természetvédelmi területre

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 4. 5:40

Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park korábbi igazgatója ellenezte, hogy ismét keresztet állítsanak a Nagy-Szénáson, szembemenve ezzel a fideszes Menczer Tamás államtitkárral, aki keresztényüldözéssel vádolta meg őt.

Mint arról korábban az rtl.hu is beszámolt, keresztényüldözéssel vádolta meg Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára Füri Andrást, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóját, amiért az nem akarta, hogy pótolják az augusztusban a Nagy-Szénás hegyen felgyújtott keresztet.

A kereszt az elmúlt években került a hegytetőre, ami fokozottan védett terület, azt azonban nem tudni, ki állítatta. Engedélyt eredetileg nem adtak ki rá, ráadásul többször is kidőlt már.

Menczer Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy az augusztusban felgyújtott kereszt esetében a valláson messze túlmutató kérdésről van szó és mindent megtesz azért, hogy a hegyen ismét kereszt álljon. A kormányhivatal ki is adta az ehhez szükséges engedélyeket. Füri András, valamint Vojczek Judit a Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület elnöke azonban megtámadta a kormányhivatali engedélyt a bíróságon, így bírósági eljárás lesz az ügyben.

A természetvédők szerint a keresztállítás környezetromboló hatású lenne, a munkálatok következtében sérülne a leánykökörcsin, az árvalevelű len és a borzas vértő populációja.

„Amit Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója és Vojczek Judit elnökasszony csinál, az a modernkori keresztényüldözés. Én harcolni fogok ez ellen” – mondta Menczer Tamás október végén egy Facebookos videóban.

Menczer vádjaira válaszul november 3-án Füri azt írta a DINPI Facebook-oldalán, hogy ő nem keresztényüldöző, sőt egy keresztyén gyülekezet aktív tagja, aki azt vallja, hogy „a természet Isten Temploma, melyben vannak Szentély területek”, amelyek védelmét az Alaptörvény is előírja.

„Ilyen Szentély a fokozottan védett Kis-és Nagyszénás hegycsoport a Budai-hegyekben, ahol elsődleges cél a természet sokféleségének, a teremtett világnak védelme. Minden más csak ez után következhet!” – fogalmazott Füri.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Facebook-oldalán szerda délután megjelent poszt szerint január 1-jétől új igazgatója van a nemzeti parknak. Füri András helyére Selmeczi-Kovács Ádámot, a parkban 15 éve dolgozó természetvédelmi őrt, tájegységi osztályvezetőt nevezték ki.

Füri András agrármérnökként végzett Gödöllőn a Szent István Egyetemen, majd másoddiplomát szerzett zoológusként az ELTE Természettudományi Karán. Volt természetvédelmi őr, zoológiai felügyelő, természetvédelmi felügyelő, majd a Budapesti Természetvédelmi Igazgatóság osztályvezetője. 1990-1997 között a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője, 2000-től igazgatóhelyettese, majd 2005-től igazgatója volt. Az elmúlt években több könyv, kiadvány szerzője, illetve társszerzője.

2013. augusztus 20-a alkalmából Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta Füri Andrásnak, a Duna–Ipoly Nemzeti Park hatékony és színvonalas működtetéséért, a környezeti nevelési, az ökoturisztikai és a társadalmi kapcsolatépítésért, a sokszínű védett természeti értékek megőrzése érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai és vezetői tevékenységéért. 

Nyitókép: Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója beszél a Barlangoljunk! - március a barlangok hónapja programsorozat nyitórendezvényén a Budai Vár-barlangban 2023. március 2-án – Fotó: MTI/Illyés Tibor

#Belföld#nagy-szénás#kereszt#Menczer Tamás#füri andrás#duna-ipoly nemzeti park

Címlapról ajánljuk