Belföld

Baán László: Orbán Viktornak nem igaza van, hanem igaza lesz

rtl.hurtl.hu

2024. január 3. 9:28

A Szépművészeti Múzeum igazgatója, Baán László woke hatalomátvételről, a 10 éves Liget projektről, és Orbán Viktor igazáról beszélt a HVG360-nak adott interjújában. 

A „bármely ellenvéleményt drasztikusan elfojtó progresszív woke hatalomátvétel” zajlik a nyugat-európai egyetemeken és a nyugat-európai múzeumokban – jelentette ki a HVG360-nak adott interjújában Baán László. A Szépművészeti Múzeum igazgatója ezt arra a felvetésre válaszolva jelentette ki, hogy az Orbán-kormány az országot felőrlő kultúrharcot folytat.

Baán hozzátette:

Idehaza a politikai színtéren még nem nyert érdemi teret, szervezetileg egyelőre nem identifikálható a progresszív újbaloldal, a woke, de nem fog határellenőrzésre bejelentkezni.

Arra a kijelentésre reagálva, hogy Orbán Viktor „a valós otthoni problémák helyett szellemekkel hadakozik”, amikor az a Magyarországon szinte nem is létező újbaloldal ellen szólal fel, Baán közölte, hogy a kormányfő „évek óta az európai színtéren politizál, európai kontextusban fogalmaz meg üzeneteket”.

Hozzátette, hogy a Fideszben van egy mondás, hogy „Orbán Viktornak nem igaza van, hanem igaza lesz”, és szerinte „ez igencsak bebizonyosodott akár migránsügyben, de az orosz-ukrán háború esetében is”.

Liget projekt

Az interjúban Baán beszélt a Liget projektről is. Kijelentette, hogy „a Liget projekt éveken keresztüli démonizálása hazugságra épült”, az ellen „politikai hecckampány” zajlott, ami a „zöldfelületek csökkenését, a Liget pusztulását” vizionálta, amit „bármi áron meg kell akadályozni”.


Arra a kérdésre, hogy a nem tett-e jót a projektnek, hogy a tiltakozások hatása a jelenleginél jóval ambiciózusabb terv megszelídült, közölte, hogy hálás „mindenkinek, magánszemélyek sokaságának és annak a több mint száz civil – iskolai, kutyás, kerékpáros, sport és egyéb – szervezetnek egyaránt, akik javaslataikkal, véleményükkel formálták és gazdagították a projekt végleges tartalmát”.

Ugyanakkor kijelentette, hogy „azoknak nem kell hálásnak lennem, akik azt mondták, hogy egyáltalán nem kell ez a fejlesztés és mindent meg is tettek a megakadályozásáért”, és „azoknak sem, akik csak egy politikai lehetőséget láttak a tiltakozásban.” A kérdésre, hogy Karácsony Gergelyre gondol-e, közölte, hogy „a Főpolgármester úr az utóbbi időkben nem nyilatkozott a Liget ügyében”, ami szerinte „egy afféle szégyenlős beismerése annak, hogy a végeredmény nagyon is rendben van”.


Nyitókép: Baán László, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója az Önerejű képek című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) 2023. november 29-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

#Belföld#baán lászló#woke#orbán viktor#liget projekt

Címlapról ajánljuk