Belföld

Pirotechnikus: A nem kutyások is hallgatják egész évben a kutyaugatást

rtl.hurtl.hu

2023. december 29. 19:32

Ha beviszik a kutyákat szilveszter éjjelre, nem lehet gond, mondta a szakember.

A Blikk kérdezte Tóth Ferenc pirotechnikust a biztonságos szilveszteri tűzijátékozásról. A szakember szerint ehhez elengedhetetlen az előírások betartása.

„Mindenekelőtt bízzuk a tűzijátékok kezelését szilveszter éjjel a társaságból arra, aki nem ivott alkoholt. Nézzük meg, nincs-e felettünk tető, eresz, elektromos vezeték, ami eltérítheti a rakéta útját. Gondoskodjunk róla, hogy ne dőlhessen fel, mert akkor nem felfelé száll majd, hanem oldalirányban” – mondta. Majd kiemelte: indításkor tilos a petárda fölé hajolni, legalább 15 méterre el kell futni, ahogyan a közönségnek is ezen védőtávolságon kívül kell lennie.

 A kézből eldobható eszközökből ne gyújtsunk meg egyszerre többet! Gyerek kezébe pedig semmiképp ne adjunk pirotechnikát!

– nyomatékosította. Kiemeltem, hogy ilyen eszközöket csak megbízható helyen szabad venni.  Ez többnyire multicégek parkolóit jelenti, ahol egyértelműen látszik, hogy hivatalos árusítóhely: van konténer, faház, sátor, kapunk nyugtát. Mozgóárustól, autóból semmiképp sem szabad vásárolni.

Arra is reagált, hogy számos állatvédő, kutyatartó kritizálja a szilveszteri durrogtatást. Mint mondta:

A nem kutyások is hallgatják egész évben a kutyaugatást. Ha beviszik a kutyákat szilveszter éjjelre, nem lehet gond. Egyébként szaküzletekben kaphatók konnektorba dugható, feromonos kutyanyugtató szerek, aminek hatására a kutya nem lesz ideges a tűzijáték hangjától.

Újévkor egy budapesti állatvédő arról beszélt az RTL Híradónak, hogy a fővárosban minden eddiginél kevesebb volt a szökött eb, az újpesti menhely például hosszú idő után először egyetlen szökött állatot sem gyűjtött be. Békéscsabán viszont egész éjjel mentették a petárdák és tűzijátékok miatt megrémült kutyákat. Miskolcon sem volt nyugodtabb az ünnep, itt két elgázolt állatot is bevittek az egyik telephelyre:


Nyitókép: Getty Images

#Belföld#petárda#kutya#pirotechnikus

Címlapról ajánljuk