Belföld

A magyarok többsége Izrael pártján áll, és sokan tartanak a menekültáradattól

rtl.hurtl.hu

2023. december 27. 6:03

A megkérdezettek alig több mint harmada tartja arányos válasznak a gázai városokat leromboló tömeges izraeli légicsapásokat.

A megkérdezettek többsége Izrael pártján áll a gázai háború ügyében, még ha bírálja is a Netanjahu-kormány egy-egy válaszlépését – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Népszava ismertetett. Sokan tartanak attól, hogy a menekülők miatt Európába visszatér az iszlám terrorizmus.

A közvélemény-kutatás szerint:

  • Az emberek 84 százaléka elítéli a Hamász októberi Izrael elleni terrortámadását, a válaszok pedig alig térnek el a különböző pártállású, nemű vagy aktivitású válaszadók között. 
  • A megkérdezettek alig több mint harmada (36 százalék) tartja arányos válasznak a gázai városokat leromboló tömeges izraeli légicsapásokat.
  • A viszonylagos többség (41 százalék 36-tal szemben) ugyanakkor nem értett egyet azzal, hogy a Hamász csak „egy ilyen támadással irányíthatta rá a figyelmet a palesztinok feledésbe merülő elnyomására”.
  • A megkérdezettek egyértelmű többsége (53 százalék) nemmel felelt arra a kérdésre, hogy „antiszemitizmusnak tartja-e az izraeli kormány politikájának bírálatát”.
  • Több mint kétharmad (67 százalék) nemmel válaszolt arra, hogy „elfogadhatónak tartaná-e a palesztinok végleges elűzését a Gázai övezetből és a terület izraeli megszállását”.
  • Összesen 57 százaléknyian feleltek igennel arra, „várható-e, hogy palesztinok tömegei menekülnek majd Európába”.

Az izraeli-palesztin már a Vörös-tengerre is átterjedt:


Nyitókép: Mohamed Szaber/MTI/EPA

#Belföld#izrael#közvélemény-kutatás#Publicus Intézet#felmérés

Címlapról ajánljuk