Belföld

Kivágták a Római-parton a nemrég ültetett fákat

rtl.hurtl.hu

2023. december 25. 10:42

Több fát is kivágtak árvízvédelemre hivatkozva a Római-parton. A főkertész szerint senki nem kért engedélyt a fák kivágására, ráadásul várhatóan a Duna nem is fog annyira áradni, hogy a házakat elérje.

„Sajnálom, hogy a karácsonyi békességet ilyen hírekkel kell megszakítanom, de folyamatos, fotókkal alátámasztott jelzéseket kapok Óbudáról, hogy a Római-parton a Piroska utca-Római part kereszteződésben valakik kivágtak 6-9 db frissen a Főkert által a partra, fővárosi tulajdonú közterületre ültetett fát” – kezdte december 25-i posztját Bardóczi Sándor, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának tájépítészeti osztályvezetője.


A főkertész szerint a fákat az idei ültetési szezonban ültette a Főkert.

Egy-egy ilyen előnevelt fa ültetési költsége gödörásással, talajelőkészítéssel, karózással, szállítással és munkadíjjal együtt nettó 250 ezer forintos nagyságrendbe kerül. Engedélyt senki nem kért és senki nem kapott ezeknek a közterületi fáknak a kivágására, kivágásukat semmi nem indokolta

– írta. Bardóczi úgy értesült, hogy a hullámtérben található ingatlanok árvízi védelmére hivatkoztak a fakivágásnál – miközben a hullámtéren épült ingatlanok a jogszabály szerint a kerítésük vonalában védekezhetnek.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Dunán most levonuló árhullám a Hydroinfo adatai szerint Budapesten 658 cm körül fog tetőzni december 27-én. „A Római-partot átlagosan 700 cm-nél érné el a víz, 

azaz van 42 cm biztonsága még a parti, mélyebben fekvő ingatlanoknak is, ezért az engedély nélkül történt fakivágás az árvízi védekezéssel még elméletben sem indokolható” – tette hozzá. A főkertész azt is bejelentette, hogy megteszik a jogi lépéseket az ügyben.

Nyitókép: Facebook/Bardóczi Sándor

#Belföld#bardóczi sándor#római-part#fakivágás#óbuda

Címlapról ajánljuk