Belföld

Napokig vízhiány lehet Érden és Törökbálinton csőtörés miatt

rtl.hurtl.hu

2023. december 19. 18:44

Több település is víz nélkül maradhat egy érdi csőtörés miatt. Csőzik László érdi polgármester azt mondta: ha a helyiek nem fognak össze, akkor akár még karácsonykor is vízhiány lehet, mindenkinek negyedére kellene csökkentenie a fogyasztását. 

„Néhány nappal ezelőtt egy stratégiai fontosságú 600 mm belső átmérőjű vezetéken keletkezett csőtörés, amely vezeték a Budapest-Csepel irányból átvett ivóvizet továbbítja az Érd, Bakonyi-Mecseki utcák kereszteződésében lévő tároló medencékbe” – közölte kedden Földvári László törökbálinti önkormányzati képviselő a Facebook-oldalán.


A politikus tájékoztatása szerint ezekből a medencékből szivattyúzzák tovább Érd parkvárosi részeibe, Törökbálint nagy részére és Diósd egy részére a vizet. „Mivel a 600-as vezetéken olyan jellegű meghibásodás van, amelyet csak speciális anyagokkal, idomokkal lehet javítani, két speciális csőkötő idomot kellett külföldről megrendelnünk, ami előreláthatólag pénteken (december 22-én) érkezik hozzánk” – fogalmazott. Azonban itt nem állt meg a történet, ugyanis

tegnap és ma (hétfő és kedd) éjjel további csőtörések keletkeztek más vezetékeken, ami negatívan befolyásolta a medencék tölthetőségét. Így mára olyan mértékben csökkent a medencék vízszintje, hogy valószínűleg holnap Érd egyes nyomásövezetiben Törökbálinton és Diósd egy részén vízhiány lesz, ami előreláthatólag szombat-vasárnapig is eltarthat.

A képviselő hozzátette, a három településen többnapos vízhiányra is fel kell készülni. Csőzik László érdi polgármester takarékosságra intette a lakosságot: arra figyelmeztetett, ha nem cselekednek azonnal az érdiek, akár szárazak is maradhatnak a csapok.

Ha mindenki képes a fogyasztását a negyedére csökkenteni, az megoldhatja a problémát

– mondta Érd polgármestere az atv.hu-nak.

Hozzátette: ha nem fognak össze, akkor olyan súlyos vízhiány állhat elő a környéken, ami akár karácsonyig is elhúzódhat. A portálnak Törökbálinti lakók arról számoltak be, hogy érezhetően csökkent a víznyomás a háztartásokban, valamint a lap értesülései szerint a helyi Bóbita Óvoda is bezár, szerdán már nem nyitnak ki.


Nyitókép: Facebook / Csőzik László

#Belföld#érd#törökbálint#diósd#vízhiány#karácsony#Csőzik László

Címlapról ajánljuk