Belföld

Műtétre vár, 74 ezer forintból él Mária, akinek a nyugdíja jó részét elviszi a végrehajtó

rtl.hurtl.hu

2023. december 18. 5:27

Nem tud megélni a kisnyugdíjas.

Koós Lászlóné Mária 109 ezer forintos nyugdíjának harmadát egy korábbi kezességvállalás és egy hitel miatt most minden hónapban elviszi a végrehajtó. Ami marad, az még az albérletre sem elég, az asszony retteg, hogy az utcára kerül, írja a Blikk.

Dolgozna, ha tudna, a korábbi munkahelyén visszavárják, ő viszont egy műtétre vár, mert addig csak járókerettel képes mozogni, írja a lap.

„Egy biztosítónál voltam üzletkötő, szükségem volt a kocsira, hogy eljussak az ügyfelekhez. Nem is lett volna ezzel baj, ha a rokonok meg nem találnak azzal, hogy segítsek nekik egy banki kölcsönnél, s csak az aláírásomra volt szükségük. Hogyan is gondolhattam volna, hogy nem tudják majd fizetni a törlesztést? Bíztam bennük... kiben bízzon az ember, ha nem a családjában? De aztán elmaradtak a fizetéssel, a végrehajtó pedig engem talált meg, elvitték az autómat fedezetül” – mesélte a Blikknek az asszony.

Miután nem volt már autója, Koósné nem fizette tovább a részleteket.

„Felszólítás nem jött a banktól, egyszer rákérdeztem, van-e még tartozásom, azt mondták, nincs. Már el is feledkeztem róla, amikor másfél évvel ezelőtt jelentkezett a végrehajtó, hogy több mint 3 millió forint tartozásom van. Nem is értettem, hogyan lehet ennyi, a hitel 800 ezer forint körül volt annak idején. Próbáltam egyezkedni a törlesztésről, de nem sikerült. Ráterhelték a nyugdíjamra” – folytatta a történetét.

Majd egy bokatörés, utána pedig egy térdízületi betegség munkaképtelenné tette.

Jövő májusra ígéri az orvos a térdprotézisműtétet, de elképzelni sem tudom, hogy addig hogyan jövök ki a pénzemből. Kisnyugdíjas vagyok, ám mivel a 109 ezer forintos nyugdíjam 33 százalékát viszi a végrehajtó, csak 74 ezer 500 forintot kapok kézhez, s ebből kellene 80 ezret fizetnem az albérletre, és akkor ott vannak még a gyógyszereim is 

– meséli Mária, akinek az önkormányzat eddig összesen 16 ezer forintot adott

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#nyugdíj#műtét#végrehajtó

Címlapról ajánljuk