Belföld

Ukrajna uniós csatlakozásáról tárgyal ma a parlament

rtl.hurtl.hu

2023. december 13. 5:29

Az Ukrajnával kapcsolatos indítvány tárgyalása lesz az első dolga szerdán az Országgyűlésnek, ami elfogadhat több mint húsz előterjesztést is.

Az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslatot tárgyalja szerdán az Országgyűlés – írta az MTI. A parlamenti honlapon olvasható napirend szerint az ülés 9 órakor kezdődik az Ukrajnával kapcsolatos indítvány tárgyalásával.

Annak értelmében az Országgyűlés megállapítaná, hogy Ukrajna uniós csatlakozásához az előfeltételek nem teljesültek. Az uniós tagállamoknak mindenekelőtt stratégiai vitát kell folytatniuk arról, hogy milyen viszonyra törekszik az Európai Unió Ukrajnával, és egy esetleges ukrán tagság milyen hatással lenne az Európai Unió költségvetésére, kohéziós és agrárpolitikájára – érvelnek az előterjesztők.

Vörös vonal, vétó

Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója a Bloombergnek adott interjújában azt mondta, hogy Ukrajna EU-tagsága „vörös vonalat” képez a magyar kormány számára, ehelyett úgy látják, hogy Kijevnek stratégiai partnerséget kellene felkínálni.

A tagállamok vezetői ezen a héten döntenek az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdéséről és egy négyéves, 50 milliárd eurós segélycsomagról Kijev számára, előbb azonban le kell küzdeniük Magyarország ellenállását mindkét kérdésben.

Az utóbbiról Orbán Balázs azt mondta,  a magyar kormány akkor oldja fel vétóját, ha az összes, mintegy 30 milliárd eurónyi befagyasztott forráshoz hozzájut.

Nyitókép: Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszélgetnek az új argentín elnök beiktatási ünnepségén, Buenos Airesben. Fotó: Fernando Gens/picture alliance via Getty Images

 

#Belföld#parlament#országgyűlés#ukrajna#eu#eu-csatlakozás

Címlapról ajánljuk