Belföld

A „nemzetközi baloldali erők” elleni küzdelemről tárgyalt Orbán Viktor Argentína új elnökével

rtl.hurtl.hu

2023. december 10. 7:54

Javier Mileit sokan hasonlítják Donald Trumphoz.

Orbán Viktor miniszterelnök szombat este kétoldalú tárgyalást folytatott Javier Mileivel, Argentína új elnökével, akinek beiktatási ünnepségét vasárnap tartják meg Buenos Airesben – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Viktor személyesen is gratulált Javier Mileinek a választási győzelemhez, és magyarországi hivatalos látogatásra hívta meg az új államfőt.

Egyeztettek a magyar-argentin kétoldalú kapcsolatok fejlesztési lehetőségeiről, valamint a politikai együttműködésről a nemzetközi baloldali erők elleni hatékonyabb küzdelem érdekében – fogalmazott a közleményben a sajtófőnök.

Mint arról beszámoltunk, nemrégiben Argentína elnökévé választották a láncfűrésszel kampányoló, Ferenc pápát mocskos kommunistának nevező, szélsőjobboldali libertárius Javier Mileit. Győzelméhez gratulált mások mellett Jair Bolsonaro is, aki támogatta kampányát. Az új argentin elnököt sokan hasonlítják Donald Trump, aki egyébként szintén az elsők között gratulált neki. A volt amerikai elnök korábban azt írta Mileinek: „Nagyon büszke vagyok rád. Megváltoztatod országodat és újra naggyá teszed Argentínát”.

Orbán-Zelenszkij találkozó?

Milei beiktatásán részt vesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki szombaton utazott Buenos Airesbe. Az ukrán sajtó a héten arról számolt be, hogy Zelenszkij az argentin fővárosban találkozhat Orbán Viktorral, hogy megbeszéljék az Ukraja EU-csatlakozásával kapcsolatos nézeteltéréseiket – írta a Reuters.  Az ukrán elnök kabinetfőnöke a héten közölte, igyekszik alkalmat találni a találkozóra. 

Orbán Viktor pénteken repült Buenos Airesbe Párizsból. A francia fővárosban csütörtök este Emmanuel Macron francia elnökkel találkozott, aki azután hívta meg a magyar kormányfőt, hogy levélben kérte az Európai Tanács vezetőjét, ne tárgyaljanak Ukrajna csatlakozásáról a jövő heti uniós csúcson. 

Hogy miről tárgyaltak, ide kattintva tudhatja meg. 

Nyitókép: Javier Milei megválasztott argentin elnök fogadja Orbán Viktort Buenos Airesben 2023. december 9-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

#Belföld#orbán viktor#argentína#javier milei

Címlapról ajánljuk