Belföld

Annyi hó esett, hogy már elítéltekkel takaríttatják az utcákat

rtl.hurtl.hu

2023. december 7. 11:48

Nemcsak Budapesten, országszerte rabok lapátolják a havat.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) csütörtöki közleménye szerint a tegnap délután óta fokozódó hóhelyzetben a börtönök előtti járdákon és parkolókban is szükségessé vált a hó eltakarítása, ezért több tucat rabot vezényeltek az utcára.

A közleményben kiemelik, hogy a főváros mellett Vácon, Márianosztrán, Miskolcon, Kaposváron, Sátoraljaújhelyen, Kecskeméten, Baracskán és Pálhalmán is rabok lapátolnak.

A büntetés-végrehajtási szervezet folyamatosan figyelemmel kíséri az időjárási körülményeket, és amennyiben a továbbiakban is jelentős mennyiségű hó esik, akkor az intézetek felkészülten várják az esetleges önkormányzati megkereséséket. Az elmúlt években számos esetben fordult elő, hogy a közterületek megtakarításában a fogvatartottak munkájára is igényt tartottak.

A nagyrészt jóvátétel vagy munkáltatás során megvalósuló jégtörés, utcaseprés és hóeltolás amellett, hogy a társadalom számára hasznos tevékenység, segít a fogvatartottak társadalomba történő visszailleszkedésének folyamatában

– hangsúlyozták a közleményben. Minden hazai intézetnek van jóvátételi programja, amelynek keretében elsősorban közintézményeknek – iskoláknak, óvodáknak, kórházaknak, bíróságoknak, idősotthonoknak – igyekeznek munkájukkal segíteni az arra önként vállalkozó elítéltek: takarítanak, tereprendeznek, felújítanak, vagy éppen havat takarítanak, mikor mire van szükség.

Nyitókép: BVOP

 

#Belföld#BVOP#elítélt#lapát##takarítás#munka

Címlapról ajánljuk