Belföld

26 tonna kerozint elégetve, különgéppel ment Novák Katalin a klímaváltozásról tárgyalni Dubajba

rtl.hurtl.hu

2023. december 7. 14:09

Novák Katalin a Honvédség 140 személyes gépével utazott a COP28-ra 65 tonna széndioxiddal terhelve a légkört.

Novák Katalin belépett azon állami vezetők klubjába, akik környezetszennyező módon utaztak az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciájára (COP28) – derült ki a 24.hu cikkéből. A magyar köztársasági elnök a Honvédség 140 személyes Airbus-A319-es utasszállítóját használta az utazásra.

A lap szerint nem egyenesen Dubajba mentek, tettek egy kitérőt Egyiptomba is november 26-án. Novák posztja szerint találkozott Abdel Fattáh al-Szíszí elnökkel is, akivel gazdasági és felsőoktatási együttműködésről is tárgyaltak. Négy nap után továbbrepült az államfőnk Dubajba, ahonnan három nap elteltével szombaton tértek vissza Budapestre.

Az MTI szerint Novák arról beszélt a COP28-on, hogy éghajlatváltozás egyike azon kevés kérdéseknek, amelyekben a világ vezetői egyetértenek és összefognak, majd közölte: Magyarország elvégezte a házi feladatát, miénk a világ egyik legambiciózusabb klímaprogramja, jelentősen csökkentettük a szén-dioxid-kibocsátásunkat, miközben növeltük a gazdasági termelékenységet.

A 24.hu számításai szerint 26 tonna kerozint égettek el a túra alatt, ami azt jelenti, hogy 65 tonna szén-dioxidot bocsátottak ki.

Az igazán elrettentő példa a konferenciára utazók közül a brit delegáció, ahol Károly király, David Cameron külügyminiszter és Rishi Sunak miniszterelnök is külön-külön géppel. A csúcs, az ENSZ-főtitkár, António Gutteres volt, aki miután kiszállt a magánrepülőjéből, arról beszélt, hogy „nem menthetünk meg egy égő bolygót olyan tűzoltókészülékkel, amely fosszilis üzemanyagot fecskendez ki”.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

#Belföld#dubaj#cop28#novák katalin#konferencia#ensz

Címlapról ajánljuk