Belföld

Nem profitált a Fidesz az újabb kampányból, a Mi Hazánk támogatottsága csökkent

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 6. 6:35

A Republikon Intézet friss közvélemény-kutatása szerint a bizonytalan szavazók tábora tovább nőtt, és a Fideszénél is jóval nagyobb.

A Telex ismertette a Republikon Intézet friss felmérését a hazai pártpreferenciákról. A novemberi kutatás főbb eredményei:

  • 1 százalékkal tovább nőtt a bizonytalan választók aránya (34 százalék a teljes népesség körében).
  • A Fidesz-KDNP pártszövetség népszerűsége stagnált, de továbbra is vezeti a mezőnyt a teljes népesség (29 százalék), és a pártválasztók (43 százalék) között is.
  • Nem mozdult a Demokratikus Koalíció népszerűsége sem (12 százalék a teljes népesség, 18 százalék a pártot választók közt).
  • Mi Hazánk 1 százalékot vesztett a teljes népesség (5 százalék) és a pártválasztók (9 százalék) körében.
  • A Momentum Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága egyforma a teljes népesség (5 százalék) és a pártválasztók (7 százalék) közt.
  • Az LMP és az MSZP támogatottsága szintén megegyezik a teljes népességen belül (3 százalék) és a pártválasztók (5 százalék) közt is.
  • Nem jutna önállóan az Országgyűlésbe sem a Jobbik, sem a Párbeszéd.

A Republikon elemzése szerint befagytak a pártpreferenciák: a Fidesz-KDNP az újabb nemzeti konzultáció elindításával és a hozzá kapcsolódó plakátkampánnyal sem tudta növelni támogatottságát. A DK-nak sem hozott új szavazókat az országjáró kampánya, a Momentum DK-ellenes fordulata sem korbácsolta fel a kedélyeket.

A Republikon úgy véli, hogy a jövő évi önkormányzati és EP-választásokon a bizonytalan szavazókat nehéz lesz mozgósítani, a pártok vélhetően a már meglévő szavazóik mobilizálására koncentrálnak majd.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#republikon intézet#közvélemény-kutatás#pártpreferencia

Címlapról ajánljuk