Belföld

Újra körözik Kovács Bélát, a KGBélaként elhíresült egykori jobbikos EP-képviselőt

rtl.hurtl.hu

2023. december 4. 5:31

A volt jobbikos európai parlamenti képviselő az oroszoknak kémkedett.

Újra körözik KGBélát, a vélhetően Moszkvában bujkáló politikus a büntetését sem fizette meg, írja a Blikk.

Mint arról beszámoltunk, Kovács Bélát, a volt jobbikos európai parlamenti képviselőt kémkedésért jogerősen öt év fegyházbüntetésre ítélte a Kúria 2022 szeptemberében. A döntés indoklását zárt ajtók mögött tartották, de a vádirat nyilvános adatai szerint az oroszoknak kémkedő és ezért a sajtóban csak KGBélaként emlegetett képviselő orosz hírszerzőknek adott át információkat magyar és uniós politikai és gazdasági ügyekről. A volt politikus végig tagadott.

Most újabb körözést adtak ki az egy éve szökésben lévő Kovács Béla ellen, a Blikk a police.hu-n szúrta ki, hogy az 5 éves fegyházbüntetés elől feltehetően Oroszországban bujkáló férfi nem fizette be a költségvetési csalás miatt rá kiszabott 1,2 milliós büntetést sem, ezért adták ki ismét a fényképes körözését.

Elfogása esetén a terheltet őrizetbe kell venni és 72 órán belül a legközelebbi büntetés-végrehajtási intézetbe kell előállítani. Az 1 200 000 Ft pénzbüntetés maradéktalanul történő megfizetése esetén az előállítástól el kell tekinteni

– olvasható a friss körözésben.

A Blikk emlékeztet rá: nem valószínű, hogy Kovács tényleg szabadon távozhatna, ha az elfogása után letenné a rendőrség asztalára azt az 1,2 millió forintot, amekkora pénzbüntetést kapott anno, a Kúria ugyanis emellett jogerősen 5 év fegyházra ítélte őt, amelynek letöltését a szökése miatt sosem kezdte meg.

Nem hallottam az újabb körözésről, meg is vagyok lepve. Nem látom különösebb értelmét. Vélhetően arról van szó, hogy a be nem fizetett összeget fogva tartásra váltanák át a hatóságok, ezért adhatták ki a külön körözést 

– mondta a Blikknek Bólyai János ügyvéd, annak az ügyvédi irodának a vehetője, amelyik évek óta ellátja Kovács Béla védelmét.

„Én az elmúlt időszakban nem találkoztam Kovács Bélával. Telefonbeszélgetésre emlékszem. De semmit nem tudunk róla. A média arról írt, hogy Oroszországban telepedett le. Én azt gondolom, ez helytálló. (…)  Természetesen arról nem beszélhetek, miként tartja az iroda a kapcsolatot a körözött elítélttel. Tudjuk, hogy hatóságok figyelhetik a kommunikációs csatornáinkat, egy ügyvéd pedig nem segítheti elő a szökésben lévő ügyfél lebukását” – mondta el a lapnak Bólyai.

Nyitókép: police.hu

#Belföld#kgbéla#kovács béla#kém#oroszok#körözés

Címlapról ajánljuk