Belföld

Pikó: A kormány emberkísérletbe kezd a 8. kerületben

rtl.hurtl.hu

2023. december 4. 13:40

A józsefvárosi polgármester szerint egy új rendelettel a kormány az önkormányzatokat kiforgatja a maradék építéshatósági jogaiból.

A kormány utólag, visszamenőleges hatállyal rendeletben kívánja ellehetetleníteni azt, hogy kiemelt állami beruházások által érintett épületek esetében a helyi önkormányzat egyedi védettséget biztosíthasson számukra – írja Pikó András a Facebookon. Józsefváros polgármestere szerint azt is rendeletbe foglalták, hogy az eljáró hatóság a beruházással érintett ingatlan ügyében a helyi önkormányzat által megállapított örökségvédelmi követelményeket nem veheti figyelembe.

Pikó úgy véli, hogy a rendeletet ugyan a Pázmány Campus miatt hozták, de az összes magyarországi önkormányzatot kiforgatja a még meglévő maradék építéshatósági jogaiból, és elveszi a lehetőségét is hogy közük és beleszólásuk lehessen abba, mit épít az állam vagy valamelyik lekötelezettje az önkormányzatuk területén. Ezt a rendeletet Alkotmánybíróságon kell megtámadni – írta.


Józsefvárosban ez most azt jelenti, hogy le akarják bontani a Magyar Rádió 8 épületét, ami Pikó szerint veszélyezteti a környéken élők életének és otthonainak biztonságát és a főváros működését – olvasható a posztban.

A polgármester szerint az épületek elbontásához nem készítettek környezetvédelmi és statikai hatástanulmányt, így nem tudni, hogy a bontási munkálatok mekkora porszennyezéssel, zajjal és rezgéssel járnak a környéken lakó több ezer ember életében, és nem tudjuk azt sem, hogy a bontás és építés milyen károkat okozhat az otthonaikat jelentő régi épületekben. „Fogalmunk sincs, hogy a 35 ezer köbméter sittet hogyan akarják a területről elszállítani, csak azt tudjuk, hogy egy éven keresztül tart majd a bontás és ennyi sitt elszállításához 24 ezer 3,5 tonnás teherautóra lesz majd szükség”. Pikó szerint bár a helyiek próbáltak javaslatokat tenni, a kormány nem hajlandó a párbeszédre, inkább felelőtlen emberkísérletbe kezdenek.

Mint ahogy az RTL Híradó beszámolt róla, a Magyar Rádió területén a tervek szerint a Pázmány Péter Egyetem kampusza lesz. Ehhez azonban teljesen el kell bontani nyolc épületet. A VIII. kerület vezetése és helyi civilek szerint a projekt átláthatatlan, és nem vonják be őket a döntésekbe:


Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Róka László

#Belföld#pikó andrás#józsefváros#magyar rádió#Pázmány Péter Katolikus Egyetem#építés#rendelet#örökségvédelem

Címlapról ajánljuk