Belföld

2023-ban több mint félszáz magyar céget alapítottak oroszok

rtl.hurtl.hu

2023. december 4. 7:11

Nem könnyű az oroszoknak a magyarországi cégalapítás.

Idén húsz olyan, a háború kirobbanása után alapított orosz hátterű cég ellen indult kényszertörlés, amelynek a székhelye ugyanarra a budapesti címre (egy Mexikói úti lakásba) volt bejegyezve, írja a hvg360.

A kényszertörlés alatt álló cégekben közös, hogy az alapításnál ugyanaz az orosz származású budapesti ügyvéd járt el, aki a portálnak elmondta: miután bejegyezték a gazdasági társaságokat, a bankok nem engedték, hogy számlát nyissanak. 

Ennek ellenére csak 2023-ban több mint félszáz magyar céget alapítottak oroszok, írja a hvg360. Ezek zöme üzletviteli tanácsadással foglalkozó mikrovállalkozás, de meglepően sok köztük az olyan cég, amely a fő tevékenysége szerint számítógépes programozást és információ-technológiai tanácsadást végez, írja a portál.

Hozzáteszik: egy rejtélyes moszkvai tudományos intézet magyar fiókszervezetének novemberben egy hongkongi cég lett a képviselője.

A hvg360 kutatása szerint 2022 márciusa óta 133 olyan cég alakult Magyarországon, amelynek tulajdonosai olyan orosz állampolgárok, akiknek jellemzően nincs magyar lakcíme. 

Nyitókép:  Vlagyimir Putyin  és Orbán Viktor a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

#Belföld#cég#cégalapítás#kényszertörlés#oroszok#magyarország

Címlapról ajánljuk