Belföld

Megszünteti a kormány az Országos Meteorológiai Szolgálatot, állami cég veszi át a feladatait

rtl.hurtl.hu

2023. december 1. 13:41

December 31-én megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat, a jövő év elejétől állami cég veszi át a feladatait. Az OMSZ-nél foglalkoztatott kormánytisztviselők jogviszonya január elsejétől munkaviszonnyá alakul.

December 31-én megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), állami cég veszi át feladatait – derül ki a kormány honlapján megjelent, Lantos Csaba által vezetett Energiaügyi Minisztérium jogszabály-tervezetéből, amit a 24.hu szúrt ki. 

A dokumentum szerint

az OMSZ feladatait 2024 január elsejétől a 100 százalékos állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. veszi át. 

Mint írja a portál, a rendelet hatálya kiterjed majd a meteorológiai tevékenységet folytató természetes és jogi személyekre, állami szervekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetekre, valamint a nemzetközi szerződésekből adódó meteorológiai feladatok ellátására.

A tervezet megkülönbözteti, elkülöníti a meteorológiai tevékenységeket, az állami meteorológiai tevékenységtől, utóbbi körében ellátandó feladatok a következők lesznek:

  • a nemzeti meteorológiai adatbázisra támaszkodó elemző, értékelő és előrejelző rendszer működtetése, meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítása;
  • a meteorológiai tevékenység során előállított hiteles meteorológiai adatok és
  • meteorológiai információk közzététele;
  • a polgári és állami célú repülések végrehajtásához szükséges speciális meteorológiai
  • adatok és meteorológiai információk előállítása;
  • az állami rendezvények és programok meteorológiai támogatása; továbbá
  • az állami vízgazdálkodási közfeladatok ellátásához meteorológiai adatok és
  • meteorológiai előrejelzések biztosítása.

A jövőben a cég többek közt a meteorológiai folyamatokról, a szélsőséges időjárási helyzetekről, a főbb éghajlati tényezőkről évente, a tárgyévet követő év március 31-ig kell a környezetvédelemért felelős miniszternek (Lantos Csabának) jelentést készítenie, valamint a megújuló energiatermelést támogató meteorológiai szolgáltatásokat fejlesztenie, a szél- és napenergia termelés előrejelzés hatékonyságát javító előrejelzéseket előállítania. A tervezetben mindemellett az áll, hogy

a meteorológiai szolgálat kormánytisztviselőinek kormánytisztviselői kormányzati szolgálati jogviszonya január 1-jétől munkaviszonnyá alakul.

Tavaly az elmaradt augusztus 20-i tűzijáték után kirúgták az OMSZ vezetőit, a meteorológiai szolgálat lefejezésével akkor az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Szanka Gábor Gyula, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke Budapesten, az OMSZ-nél tartott díjátadón 2023. szeptember 28-án. Fotó: Kovács Attila / MTI

#Belföld#országos meteorológiai szolgálat#omsz#megszűnés#kormány#Lantos Csaba#energiaügyi minisztérium#állami cég

Címlapról ajánljuk