Belföld

Nem támogatja a Fővárosi Közgyűlés, hogy néhány hónappal az önkormányzati voksolás előtt átírják a választási törvényt

rtl.hurtl.hu

2023. november 29. 14:51

A Fidesz-KDNP képviselői közül hárman nem szavaztak, hatan tartózkodtak.

A Fővárosi Közgyűlés nem ért egyet azzal, hogy az önkormányzati választási rendszert bármilyen módon átalakítsák a jövő évi voksolás előtt – erről fogadott el határozatot a testület szerdán. 

A képviselők 18 igennel, hat tartózkodás mellett fogadták el Karácsony Gergely előterjesztését. A Fidesz-KDNP képviselői közül hárman nem szavaztak, hatan tartózkodtak.

A Fővárosi Közgyűlés határozatában emlékeztet arra, hogy 

az Európa Tanács Velencei Bizottsága szerint az általános választások időpontját megelőző egy évben a választási rendszert nem szabad módosítani.

A Fidesz-KDNP parlamenti képviselői a Mi Hazánk kezdeményezésére tárgysorozatba vették az új választási szabályokról szóló javaslatot. E szerint a Fővárosi Közgyűlésbe nem a kerületi polgármesterek kerülnének, hanem választók pártlistákra adhatnák le a voksaikat, és a megszerzett szavazatok arányában osztanák ki a mandátumokat.

A Fővárosi Közgyűlés döntött arról, hogy a fővárosi önkormányzat a korábbi évekhez hasonlóan 2024-ben is folyószámla-hitelkeretet vegyen igénybe. A képviselők 18 igennel, 11 tartózkodás mellett hagyták jóvá, hogy az OTP Bank folyószámla-hitelt nyújtson a fővárosnak úgy, hogy a maximális keret januárban 20 milliárd, februárban 30, márciustól szeptemberig pedig 40 milliárd forintos legyen. Szeptembertől a rendelkezésre álló hitelkeret 25 milliárdosra csökken majd.

A képviselők úgy döntöttek, hogy a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság kezdeményezésére – közbiztonsági és bűnmegelőzési célból – mintegy 18 millió forintból 16 kamerát telepítenek a Lánchídra.

Nyitókép: Kovács Attila/MTI

#Belföld#önkormányzati választás#választási törvény#fidesz

Címlapról ajánljuk