Belföld

Januártól még kevesebb ápoló lehet a kórházakban

rtl.hurtl.hu

2023. november 27. 10:11

Jogszabály tiltja, hogy jövőre bérnővéreket alkalmazzanak az állami egészségügyben.

2024 januárjából még kevesebb ápoló lesz az osztályokon – írta az Economx. A lapnak erről a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke beszélt. Soós Adrianna elmondta, hogy egy korábban elfogadott jogszabály szerint 2024. január 1-től nem lehet bérnővért alkalmazni az állami egészségügyben, csak kivételes esetben, és hozzátette: a szigorítás egész biztos, hogy kapacitáscsökkenéssel fog járni.

Soós Adrianna a lapnak elmondta, hogy még elképzelhető, hogy év végéig egy kormányrendeletben meghatározzák azokat a szakterületeket, ahol nagyon nagy a szakdolgozók hiánya, és az érintett osztályokon az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) engedélyezheti a bérnővérek foglalkoztatását. Hozzátette, hogy a legnagyobb gond a pszichiátriákon, a sürgősségi betegellátásban, és az intenzív terápiás területeken van.

Soós Adrianna azt nem tudta megmondani, hogy pontosan mennyi a bérnővérek száma. Elmondta, hogy a a KATA-törvény változása után valamelyest csökkent a bérnővérek száma, akkor a szakápolók 10-15 százalékát foglalkoztatták ebben a formában. Szerinte talán a felére csökkenhetett a számuk, de pontos adatai nincsenek.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke pár héttel korábban arról beszélt, hogy jelenleg 25-30 ezer ápoló hiányzik a betegellátásból – emlékeztetett az Economx.

Nyitókép Az oroszlányi Szociális Szakápolási Központ 2023. július 17-én. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

#Belföld#ápoló#ápolók#kórház#hiány#bérnővér#bérápoló

Címlapról ajánljuk