Belföld

Feljelentést tesz a főváros hivatali hatalommal való visszaélés miatt

rtl.hurtl.hu

2023. november 23. 15:53

Hiába döntött úgy a bíróság, hogy a Magyar Államkincstár nem inkasszózhatja a főváros számláját, mégis megtették.

Ismeretlen tettes ellen hivatali hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tesz a fővárosi önkormányzat, mert a szolidaritási hozzájárulás vitatott mértéke miatt indult perhez kapcsolódóan elrendelt azonnali jogvédelem ellenére a Magyar Államkincstár 5,6 milliárd forint értékben inkasszót gyakorolt a főváros számlája felett – közölte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy csütörtöki budapesti háttérbeszélgetésen.

Elmondta, az államkincstár két hónapon át betartotta a bírósági döntést, azonban novemberben két hónapnyi nettó befizetés összegét leemelte. 

Megítélésünk szerint ez teljesen ellentétes az azonnali jogvédelemről szóló bírósági döntéssel


– tette hozzá.

Kiss szerint a bíróság által elrendelt azonnali jogvédelem arról szól, hogy annak hatálya alatt nem lehet érvényesíteni az inkasszót, de ezt megtették. Ez olyan súlyos beavatkozás volt ebbe az ügybe, hogy a fővárosi önkormányzat feljelentést tesz – mondta a főpolgármester-helyettes.

Budapest vezetése nyár elején indított pert a kormány ellen, mert kifogásolják, hogy több pénzt vonnak el a szolidaritási hozzájárulással, mint amennyit kapnak a közszolgáltatások, állami feladatok ellátására. A bíróság október elején döntött úgy, hogy az államkincstár nem vonhatja le a fővárostól a be nem fizetett adót:


Nyitókép: MTI/Kovács Attila

#Belföld#budapest#fővárosi önkormányzat#Kiss Ambrus#feljelentés#szolidaritási adó

Címlapról ajánljuk