Belföld

Ki is költözött az I. kerületi klinikáról a több tucatnyi fidelitasos, akik pont azelőtt jelentkeztek be, hogy a Fidesz hatvan szavazattal választást nyert

rtl.hurtl.hu

2023. november 22. 6:00

A tavaly szeptemberi időközi választások előtt egyszerre jutott eszébe több tucat fidelitasosoknak, hogy az I. kerületbe kéne költözni, ugyanarra a lakcímre. A választást megnyerte a Fidesz, most pedig ők is távoznak.

Elköltöztek a fidelitasosok és ismerőseik annak az Ostrom utcai magánklinkának a címéről, ahová pont a tavaly szeptemberi időközi választások előtt költöztek be papíron – egyszerre gyanúsan sokan. Az ekkori I. kerületi választást mindössze hatvan szavazattal nyerte a Fidesz. Ha helyesen feltételezzük, hogy a fidelitasosok is a Fideszre voksoltak, az azt jelenti, hogy döntő szerepük lehetett a győzelemben.

A 24.hu szerint a társaság tagjai között van Baczkó Norbert korábbi Fidelitas-elnök is. A klinikára bejelentkező fidelitasosok között van olyan, aki egy hónapig volt csak az I. kerület lakója. És akadt olyan is, akinek papíron az édesanyja és a 76 éves nagymamája is beköltözött ideiglenesen a magánklinika címére.

Ezt a mutatványt azért hajthatták végre ilyen nyíltan, mert egy 2021-es, Semjén Zsolt által benyújtott törvény miatt már nem bünteti a törvény a voksturizmust és a fiktív lakhelyekkel történő ügyködéseket. 

A büntető törvénykönyv közokirat-hamisításról szóló része úgy módosult ugyanis, hogy a tulajdonos hozzájárulásával vagy saját tulajdonú ingatlanra bárki bejelenthet lakcímet büntetőjogi szankció nélkül – akkor is, ha nyilvánvaló, hogy nem fog ott élni. A törvényt nyilvánvaló okokból több jogvédő, a választások tisztaságáért dolgozó civil szervezet kritizálta.

Utoljára a 2019-es önkormányzati választásokon tárt fel több voksturizmusos esetet a rendőrség, amelyeket a bíróságok még büntetni tudtak.

Nyitókép: Google Maps Street View

#Belföld#fidelitas#i. kerület#voksturizmus#választás#időközi#fidesz#magánklinika

Címlapról ajánljuk