Belföld

Beperelték a GVH-t a számlákon szereplő narancssárga rezsiboxok miatt

rtl.hurtl.hu

2023. november 21. 7:06

A GVH jelezte, hogy ebben az ügyben a kormányhivatal az illetékes, de ennek ellenére elbírálták az ügyet.

A GVH-t beperelte Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, miután a hatóság nem indított versenyfelügyeleti eljárást a gázszámlák narancssárga rezsiboxának ügyében, Tóth szerint ugyanis a tájékoztatás megtévesztő – írja a Népszava. Az MSZP-s politikus azért azért kérte korábban az eljárás megindítását a GVH-tól, mert úgy véli, hogy a rezsiboxok félrevezető tájékoztatást tartalmaznak a fogyasztók számára, amikor a tavalyi rekord piaci árakhoz viszonyítva állapítják meg a hivatalosan rögzített végfogyasztói árral elérhető megtakarítás összegét.

Az MSZP politikusa szerint a fogyasztó a félrevezető információk birtokában kevésbé képes megalapozott döntést hozni a szolgáltatóváltásról, amennyiben máshol kedvezőbb áron juthatna energiához.

A GVH jelezte, hogy ebben az ügyben a kormányhivatal az illetékes, de ennek ellenére Tóth Bertalan ügyét elbírálták. A politikust arról tájékoztatátk, hogy az eljárást két hónappal meghosszabbították, november elején pedig döntés is született.

A 24.hu-t arról tájékoztatta a versenyhivatal, hogy „megvizsgálták a bejelentést, egyebekben adatokat kértek mind a bejelentőtől, mind a bejelentett vállalkozástól, figyelembe vették a beérkezett adatszolgáltatások információit, a rendelkezésre álló egyéb dokumentumokat, és értékelték a releváns tényeket”. 

A GVH megállapította, hogy a bejelentésben foglaltak és a bejelentés alapján lefolytatott eljárásban beszerzett adatok alapján a versenyfelügyeleti eljárás indításának feltételei nem állnak fenn

– olvasható a lapnak küldött válaszukban.

Tóth Bertalan a Népszavának elmondta, hogy a jogszabály alapján a megtakarítást nem az MVM beszerzési árához, hanem a „versenypiaci egységárhoz” kell szabni. Elvi alapon is kifogásolja, hogy a hatóság megelégedett azzal, miszerint az MVM által alkalmazott viszonyszám jogszabályellenessége „nem valószínűsíthető”.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#gvh#per#narancssárga#rezsibox

Címlapról ajánljuk