Belföld

Kiengedik a börtönből Schadl Györgyöt, házi őrizetbe kerül

rtl.hurtl.hu

2023. november 16. 16:55

Házi őrizetet rendelt el a bíróság Schadl György és R. Róbert esetében is. Mindketten a Schadl-Völner korrupciós botrány vádlottjai.

Csütörtökön szabadul két év után a börtönből Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korábbi elnöke – írja a hvg.hu. Szintén elhagyhatja a börtönt R. Róbert, aki a vádiratban Gazdi néven bukkant fel, Schadl közeli barátja is.

Mindkettőjük ügyvédje a védenceik szabadlábra helyezését kérték, végül házi őrizetbe kerültek. Az ügyészség azt kérte a bíróságtól, hogy a szabadítási kérelmeket utasítsák el. Prancz Balázs ügyész szerint mindkettőjük esetében fennáll a szökés és az elrejtőzés, illetve a bizonyítás megnehezítésének veszélye is.

A cikk szerint a bíróság végül Schadl Györgyöt és R. Róbertet is elengedte, mindketten házi őrizetbe kerültek az elsőfokú ítéletig. Ugyanakkor távoltartást rendeltek el velük szemben, nem mehetnek a tanúk közelébe. A bíró minden nap rendőrrel fogja ellenőriztetni a korrupciós ügy két vádlottját. 

A Vádirat szerint Varga Judit igazságügyi miniszter korábbi helyettese, Völner Pál – még aktív politikusként – éveken át rendszeresen kenőpénzt fogadott el Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. A vádirat szerint Schadl 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a Völner Pállal kialakított korrupciós kapcsolata révén. 

A korrupciós botrány másodrendű vádlottja, Völner Pál volt igazságügyi államtitkár az elmúlt két évben is szabadlábon volt.

Nyitókép: RTL

#Belföld#schadl györgy#r. róbert#szabadláb#házi őrizet#korrupció#schadl-völner korrupciós botrány

Címlapról ajánljuk