Belföld

Harmadszorra is megbukott az Orbán Viktor gazdagodását vizsgáló DK-s eljárás

rtl.hurtl.hu

2023. november 15. 12:32

Az Országgyűlés szakbizottsága elutasította a Demokratikus Koalíció (DK) vagyonnyilatkozati eljárását Orbán Viktor ellen, amit azután indítottak, hogy sajtóértesülések szerint a hatvanpusztai kastély és birtok valójában a miniszterelnöké.

Az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága elutasította a Demokratikus Koalíció (DK) vagyonnyilatkozati eljárását, amit Orbán Viktorral szemben nyújtott be októberben – közölte az ellenzéki párt szerdán.

A Demokratikus Koalíció azután döntött úgy, eljárást kezdeményez, hogy a VSquare megírta: egy korábbi magas rangú kormányhivatalnok szerint Orbán már nemcsak hosszú hétvégéket tölt a családjával a 13 hektáros hatvanpusztai birtokon, de rendszeresen ott fogad magántalálkozóra kormánytagokat, fideszes politikusokat, valamint üzletembereket.

A DK vagyonnyilatkozati eljárása azért fulladt kudarcba, mert a parlamenti szakbizottság szerint beadványuk „feltételezéseken alapul”, valamint „a sajtóinformációkra épülő állítás nem lehet alapja vagyonnyilatkozati eljárás megindításának”. Az ellenzéki párt ezt a következőképpen interpretálta:

ha holnap fotókkal és videókkal bizonyítaná be a sajtó, hogy minden, ami Mészáros Lőrinc nevén van, valójában Orbán Viktor tulajdona, a bizottság akkor sem tenne semmit, hiszen minden sajtóhír csak »feltételezés«.

Mint arra a hvg.hu cikkében emlékeztet, a DK nem először próbálkozik utánajárni a miniszterelnök gazdagodásának. Már 2012-ben is volt egy hasonló beadványuk, miután sajtóhírek szerint Orbán valótlan adatokat közölt vagyonbevallásában budai ingatlanáról. 2018-ban is akartak ugyanilyen eljárást indítani ellene amiatt, hogy a kormánnyal üzletelő Garancsi István külföldi magánrepülőútjait nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában.

A Felcsúttól nem messze található ingatlanegyüttes rekonstrukciója nagyjából 11,5 milliárd forintba kerülhetett, bejegyzett tulajdonosa pedig Orbán Győző, a miniszterelnök apja. A kormányfő éves bevétele hivatalosan 180 ezer euró, átszámítva mintegy 69 millió forint.

A birtokról többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:

Nyitókép: YouTube / 444.hu

 

#Belföld#orbán viktor#vagyonnyilatkozat#demokratikus koalíció#országgyűlés#mentelmi bizottság#gazdagodás

Címlapról ajánljuk