Belföld

A kormányhivatalok a gyermekvédelminek nevezett törvényre hivatkozva utasítják el a melegek örökbefogadását

rtl.hurtl.hu

2023. november 13. 11:08

A jogvédők úgy tudják, megalapozatlan, csúsztató érvelésekkel több örökbefogadásra váró meleg férfit utasítottak el.

Nem tudnak megfelelni „nemcsak konkrétan, de már az absztrakció szintjén sem” az úgynevezett gyermekvédelmi törvénynek az azonos nemű párok, vagy olyan személyek, akik azonos neműekkel terveznek párkapcsolatot – ezzel az érvvel utasította el több meleg férfi örökbefogadási kérelmét a fővárosi kormányhivatal.

„Budapest Főváros Kormányhivatalának (BFKH) kerületi hivatalai szakmailag és tudományosan megalapozatlan, az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjogát szándékosan félreértelmező, hazug módon csúsztató, copy-paste módszerrel készült  érveléssel a közelmúltban több egyedül örökbefogadásra váró meleg férfi örökbefogadásra való alkalmasságát utasította el” – írja az LMBTQ-emberek ügyeivel foglalkozó Háttér Társaság.

Szerintük „ezzel a gyámhatóság nem állít mást, minthogy az azonos nemű szülők puszta létezésükkel is jogszabályt sértenek, LMBTQI személyek az utcán csak úgy jelenhetnek meg, ha megfelelő óvintézkedések kizárják, hogy gyermekekkel találkozzanak”.

A civil szervezet több olyan ügyben nyújt ingyenes jogi képviseletet, amelyben a BFKH alá tartozó gyámhatóságok „ugyanazon, a kormányzati propagandát idéző, megalapozatlan érveléssel” nyilvánították az érintetteket örökbefogadásra alkalmatlannak.

Szerintük minden esetben felülírták ezzel a szakszolgálat és a kirendelt pszichológus szakértők következtetéseit.

Hozzáteszik: az összes eljárás még az örökbefogadásra vonatkozó szabályok 2020 őszi módosítását megelőzően indult, így a végső döntést a gyámhatóság és nem az illetékes miniszter hozta.

Arról is írnak: az érvelés nem csak az LMBTQI embereket zárja ki. Hasonlóan lesújtó véleménnyel van az egyszülős családokról: esetükben átmeneti állapotként tekint az egyszülős létre.

Az olyan objektív kritériumok, mint az életkor vagy a megfelelő lakáskörülmények mellé valamennyi döntés beemeli olyan „gumifogalmakat” is, mint a „társadalmi normáknak, elvárásoknak, céloknak” való megfelelés is – amik alapján csak az Alaptörvényben meghatározott tradicionális családmodell az, „amely a gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődése szempontjából a legideálisabb”.

Több precedenst is kiemelnek, amelyek alapján helytelen a hivatalok döntése:

Nem ez az első eset, hogy arról hallani: a kormányhivatalok munkatársai lelkesen igyekeznek betartatni, vagy épp túllihegni a gyermekvédelminek nevezett törvényt. Nemrég az RTL Híradó arról tudósított: tolómérővel mérték le a Nógrád megyei kormányhivatal munkatársai, milyen messze van egy pásztói könyvesbolt a katolikus iskolától, illetve a templomtól.

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#háttér társaság#gyermekvédelem#lmbtq#örökbefogadás#kormányhivatal

Címlapról ajánljuk