Kultúra

Kiderült, hogy mindvégig transznemű volt az 1979-es Alien szereplője

Mohos MátéMohos Máté

2023. november 19. 14:01

A nyolcadik utas a halál, a hetedik utas a nemváltó.

Érdekes részletet szúrtak ki bemutatása után mintegy negyven évvel az 1979-ben készült Alien, azaz A nyolcadik utas a halál folytatásában, az 1986-os Aliens-ben, azaz A bolygó neve: Halálban. A legendás horrorfilmben hét űrhajós rádöbben, hogy véletlenül a fedélzetre hoztak egy földönkívüli szörnyeteget. A második részben pedig idegenek által elfoglalt kolónia körül bonyolódik a cselekmény.

Ha a rettegés mellett oda tudunk figyelni a filmek részleteire, többek között a képernyőkön megjelenő feliratokra, érdekes részletet tudhatunk meg: 

az első, Ridley Scott által rendezett film egyik karaktere, a mészárlást majdnem túlélő Lambert (akit a cisznemű Veronica Cartwright játszik) a történetben valójában transznemű.

Ez onnan derül ki, hogy a második, James Cameron-féle részben látható a karakter rövid életrajza a képernyőn, szúrta ki a filmezzunk.hu. Pontosan azt írják: „Az alanyon születése után Despin-nemváltást végeztek (férfiból nővé). Eddig nincs jel arra, hogy traumatizálta volna a nemváltás”. Tehát Lambert eredetileg férfinak született, de kisbaba korában (megkérdőjelezhetően etikus módon) gyorsan nőt csináltak belőle a jövőbeli technológiával.

Kiderült, hogy mindvégig transznemű volt az 1979-es Alien szereplője
Fotó: 20th Century Fox

A születési és a társadalmi nem szerepéről az Alien-filmekben 2017-ben a Little White Lies írt érdekes összefoglalót.

Nyitókép: 20th Century Fox

#Kultúra#alien#a nyolcadik utas a halál#film#transznemű#lmbtq#Aliens#horror

Címlapról ajánljuk