Belföld

Zacher Gábor szerint tízezreket ölhetne meg Magyarországon a száraz november

rtl.hurtl.hu

2023. november 5. 10:01

900 ezer embernek veszélyes lenne kipróbálni ezt a manapság divatos kihívást.

Zacher Gábor toxikológus a Facebookon közzétett videójában a manapság rendkívül divatos száraz novemberről beszélt, vette észre az Index. Szerinte Magyarországon nem kevesebb, mint 900 ezer embernek nem szabadna kipróbálnia azt a kihívást, amely szerint egész novemberben nem lehet inni egy korty alkoholt sem.

Ők az RMA-k. Mi az az RMA? Rendes magyar alkoholista. Ha ők most hirtelen abbahagyják az ivást, akkor 4-6 óra múlva már izzadás, izgatottság, szaporább pulzus, magasabb vérnyomás következik be, majd az állapotuk egyre súlyosabb lesz, másfél-két nap múlva pedig kialakulhat a klasszikus alkoholmegvonási tünetegyüttes, amibe 3-5 százalékuk bele is halhat

– magyarázta a toxikológus, majd hozzátette, hogy a szociális ivók esetében elgondolkodtatónak tartja, hogy érdemes-e belevágniuk a kihívásba, ők nem alkoholbetegek, de ha például már harmadikán eszükbe jut, hogy ebben a hónapban még nem ittak, akkor már ott állnak az előszobába, és ha így haladnak, Zacher szerint hamarosan kopogtatni fognak azon az ajtón, amire az van írva, „alkoholbetegek gyűjtőhelye”.


A Híradó riportja:


Nyitókép: MTI / Mohai Balázs

#Belföld#zacher gábor#alkohol#toxikológus#száraz november

Címlapról ajánljuk