Belföld

A kormány elismerte: 1634 külföldi embercsempészt engedett ki a magyar börtönökből

rtl.hurtl.hu

2023. november 4. 11:57

A Belügyminisztérium indoka: spórolás.

Rétvári Bence belügyi államtitkár a jobbikos Lukács László György írásbeli kérdésére közölte, hogy 2023. október 12-ig összesen 1634 elítélt szabadságvesztés végrehajtásának félbeszakítására és büntetés-végrehajtási intézetből történő elbocsátására intézkedett összesen 30 bv-intézetből. Ebből 53 elítéltnek időközben le is járt a szabadságvesztés időtartama – ezzel párhuzamosan a reintegrációs őrizete is – írja az Economx az államtitkár írásbeli válasza alapján.

A portál azt írja, a Belügyminisztérium spórolással indokolja a reintegrációs gyakorlatot, és adataik szerint egyelőre mindössze két személy esetében derült fény arra, hogy újra embercsempészetben vett részt.

Rétvári emlékeztetett rá: az áprilisi 27-én jegyzett kormányrendelet lényege, hogy reintegrációs őrizetet rendelnek el azon magyar börtönben ülő embercsempészekkel szemben, akik esetében az embercsempészet miatti büntetés mellett a kiutasítást is elrendelte a bíróság. Tehát olyan nem magyar állampolgárokról van szó, akik esetében nincs kizáró okként megjelölve más elkövetett bűncselekmény miatti büntetés.

A Jogászvilág szakmai portál magyarázata szerint a feltételek fennállása esetén az elítéltet elbocsátják a büntetés-végrehajtási intézetből, és a kiszabott szabadságvesztésből hátralévő időtartam reintegrációs őrizetté változik. 

Az elítélt a reintegrációs őrizet kezdetének megállapítását követő 72 órán belül köteles Magyarország területét elhagyni. A reintegrációs őrizet végrehajtásának helye az elítélt Magyarországot megelőző, korábbi szokásos tartózkodási helye szerinti állam területe, vagy ha az nem ismert, az állampolgársága szerinti állam területe. 

Rétvári a reintegrációs gyakorlat kiterjesztését azzal magyarázta, hogy a külföldi rabok fogva tartása jelentős költségekkel jár, tekintettel arra, hogy a magyar nyelvet nem beszélik, valamint a különböző kultúrák miatt az elhelyezésükről és az étkezésükről is másképp kell gondoskodni. A magyar börtönök nem arra épültek, és nem is azt a célt szolgálják, hogy ilyen multikulturális közeg őrzését biztosítsák.

Mint kiderült, eddig összesen nyolc reintegrációs őrizetbe helyezett embercsempészt fogtak el és vittek vissza a börtönbe, ám közülük mindössze kettő esetében derült fény arra, hogy újra embercsempészetben vett részt.

Nyitókép: Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Ásotthalom közelében, a magyar-szerb határon, 2023. október 26-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#embercsempész#börötn#szabadon enged

Címlapról ajánljuk