Belföld

Drámai fordulat: tíz százalékkal csökkent egy év alatt az Európai Unió támogatottsága Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2023. október 31. 12:19

Immár Magyarország az egyik leginkább euroszkeptikus állam az EU-ban.

Egy év alatt tíz százalékkal csökkent az Európai Unió támogatottsága Magyarországon, de még többségben vannak azok, akik kedvezően ítélik meg az EU működését, írja a Népszava a Pew Research Center független amerikai agytröszt legutóbbi felmérése alapján.

A felmérés szerint mindeközben Lengyelországban minden tíz megkérdezettből kilenc vélekedik pozitívan az Európai Unióról, ami nyilvánvalóan összefüggésben áll Oroszország Ukrajna elleni agressziójával. 

A lap emlékeztet rá: a lengyelek annak ellenére vélekednek ennyire kedvezően az EU-ról, hogy Lengyelország Magyarországhoz hasonlóan még nem kapott pénzt az uniós helyreállítási alap összegeiből.

Mint írják, a kivételesen nagy támogatottság arról tanúskodik, hogy a jobboldali populista Jog és Igazságosság (PiS) támogatóinak nagyobbik része is EU-párti, miközben a Jaroslaw Kaczynski által fémjelzett politikai erő a kampányban az EU-t bűnbaknak állította be. 

A Pew Research Center felmérése szerint  Magyarországon más a helyzet, mint a lengyeleknél, az Orbán-kormány folyamatos „brüsszelezése” az emberek gondolkodását is befolyásolja. Magyarországon az EU támogatottsága egyetlen év alatt tíz százalékkal csökkent, amivel az egyik leginkább euroszkeptikus állammá vált az EU-ban, írja a Népszava.

A magyarok 59 százaléka vélekedik kedvezően az EU-ról, miközben az uniós átlag 69 százalék a felmérés szerint. A negatívan vélekedők aránya viszont Magyarországon 39 százalék, az uniós átlag csak 31 százalék.

Magyarországhoz hasonlóan jelentősen rosszabbodott az EU megítélése Franciaországban, ahol egy év alatt kilenc százalékos volt a visszaesés. Németországban ez hét százalékos volt, míg Svédországban hat százalék a csökkenés.  

Az EU leginkább euroszkeptikus országa Görögország, Athénban például  50 százalék vélekedik kedvezőtlenül az Unióról, s csak 49 százalék kedvezően.

Nyitókép: Orbán Viktor Brüsszelbe érkezik 2023. június 29-én Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Belföld#európai unió#eu#támogatottság#brüsszel

Címlapról ajánljuk