Belföld

Megszólalt a fotós, akinek a képei miatt korhatárossá tették a World Press Photo budapesti kiállítását

rtl.hurtl.hu

2023. október 31. 15:18

A Mi Hazánk elérte a kormánynál, hogy 18 éven aluliak ne látogathassák a Magyar Nemzeti Múzeum egyik kiállítását, mert szerintük egy fotósorozat az LMBTQ embereket népszerűsíti. Hannah Reyes Morales, a fotósorozat készítője szerint „több, mint szomorú”, hogy bevezették a korlátozást és állítja, képei se nem veszélyesek, se nem károsak.

„Sem a képek, sem az azokon ábrázolt emberek nem veszélyesek és nem károsak” – mondta a HVG megkeresésére Hannah Reyes Morales, annak a fotósorozatnak a készítője, amely miatt korlátozták a belépést a 2023-as, budapesti World Press Photo kiállításra.

Mint arról beszámoltunk, Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa szombaton jelentette be, hogy pártjuk kezdeményezése nyomán 18 év alattiak nem látogathatják tovább a Nemzeti Múzeum látható kiállítást, mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt.

A Mi Hazánk szerint egy fotósorozat az LMBTQ embereket népszerűsíti, a Múzeum főigazgatója szerint ők semmilyen propagandát nem folytatnak, de a fenntartó kérésének eleget kell tenniük. Ebben a cikkben azt is bemutattuk, mely képek verték ki a biztosítékot a Mi Hazánknál. 

Ezek a fotók kedves és szerető emberekként ábrázolják a Golden Gays közösség tagjait, akiknek van mit adniuk és tanítaniuk a világnak a családról és az erőről a megpróbáltatások közepette. Ami káros, az az LMBTQ-közösség láthatóságának, valamint annak a korlátozása, hogy joguk van a létezéshez és ahhoz, hogy lássák őket

– írta a lapnak Hannah Reyes Morales.

Hozzátette, a Fülöp-szigeteken a fotókon látható Golden Gays közösség tagjai példaképek az LMBTQ-közösség fiatal tagjai számára. „Több mint szomorú vagyok, hogy a történetük talán nem jut el azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá” – fogalmazott.

A World Press Photo igazgatóját egyébként meglepte, hogy korlátozták a belépést kiállítására, ugyanis szerinte semmi explicit vagy bántó nincs a képekben. Joumana El Zein Khoury, az 1955 óta létező, független fotográfiai szervezet igazgatója nyilatkozott az RTL Híradónak is:


Nyitókép: RTL

 

#Belföld#world press fotókiállítás#korhatár#fotós#magyar nemzeti múzeum

Címlapról ajánljuk