Belföld

„Elég egy kis provokáció, és beindul a tiltás, a cenzúra kormányzati gépezete” – kiakadt a MÚOSZ a sajtófotó-kiállítás tiltása miatt

rtl.hurtl.hu

2023. október 29. 14:26

A MÚOSZ szerint a kormány első szóra bedőlt a Mi Hazánk Mozgalom hecckampányának. 

A Mi Hazánk politikusa Dúró Dóra szombaton jelentette be, hogy a párt „kezdeményezése nyomán 18 év alattiak nem látogathatják tovább a Nemzeti Múzeum kiállítását, mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt. Erről Csák János illetékes miniszter tájékoztatta a Mi Hazánkat, megállapítva a törvénysértést.”

Hogy mik azok a díjnyertes sajtófotók, amiket a kormány és a szélsőjobboldali Mi Hazánk szerint nem láthat senki 18 év alatt, azt itt nézhetik meg.

Az alábbi videón pedig a Híradó riportját láthatják a Nemzetközi Sajtófotó Kiállításról.


A 18 éven aluli látogatókat azért kellett kitiltani a teljes kiállításról, mert a fényképeken olyan emberek is láthatóak voltak, akik az LMBTQI+ közösség tagjai. Egészen konkrétan a mostanában konteókban is utazó párt problémája a következő volt: azon ugyanis a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot, illetve a meleg idősotthont ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat.

A 24.hu szúrta ki, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége közleményben kelt ki a Mi Hazánk nyomán született kormányzati döntés ellen.

Egy politikai hecckampánynak szinte első szóra bedőlve, a kormány egyik tagja megfosztott minden 18 évnél fiatalabb magyar állampolgárt attól, hogy megtekinthesse a világ legrangosabb fotókiállítását, amely egyébként a világon mindenütt szabadon látogatható

– írta a szervezet. Szerintük az is elég lett volna, ha az ominózus képeket olyan helyre teszik, ami csak személyivel látogatható. Bár ezzel sem értettek volna egyet, de így legalább nem lettek volna kitiltva a teljes kiállítás területéről a 18 éven aluliak.

A melegellenes kampányok eszközévé vált a kormány. Már a művészet sem számít, elég egy kis provokáció, és beindul a tiltás, a cenzúra kormányzati gépezete

– zárta közleményét a MÚOSZ.

A cenzúrát elrendelő minisztert az RTL a nyáron Tusnádfürdőn arról kérdezte, mit csinál az általa vezetett Fudan Alapítvány, ha nem lesz Fudan Egyetem Magyarországon. A kérdés hallattán a miniszter inkább elvonult.

#Belföld#sajtófotó#kiállítás#mi hazánk mozgalom#csák jános#magyar nemzeti múzeum

Címlapról ajánljuk