Belföld

Csák János bejelentette a CSOK Plusz szabályait a szerda esti kormányinfón

rtl.hurtl.hu

2023. október 25. 18:30

Gyerekszámtól függően 15, 30 vagy akár 50 millió hitel, 3 százalékos kamat, de csak tervezett gyerekre, a már megszületett nem számít – Csák János miniszter ismertette a szokatlan időpontban, szerda estére hirdettek kormányinfón a CSOK Plusz szabályait. Mindez az 5000 lakosúnál nagyobb településeken, a falusi CSOK szabályai maradtak.

A legfontosabb bejelentések:


Nyitókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j), Csák János kulturális és innovációs miniszter (k) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b) a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. október 25-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 25. - 20:28

Véget ért a Kormányinfó

Élő közvetítésünk befejeződött. A CSOK Plusz részleteiről, a korábbiakhoz képest előnyös, illetve negatív változásokról részletesen ebben a cikkünkben olvashat.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 25. - 20:27

Meleg lesz, járványügyi intézkedések nem lesznek

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: a kormány nem fogja visszahozni a korábbi járványügyi intézkedéseket, mert „a mostani Covid már nem az a Covid”.

Azt is elmondta: mivel az energia ára csökkent, idén nem lesz szükség arra, hogy csak 18 fokig fűtsék fel a középületeket.

 

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 25. - 20:24

A Fudan Alapítvány szerepe

Az RTL Híradó utolsó kérdése arról szól, hogy milyen munkát végez a Fudan Egyetemért Alapítvány és mi szükség van még a fenntartására. Gulyás úgy tudja, az alapítvány más oktatási projektekkel foglalkozik, de azt ígérte, utánanéz a kérdésnek.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 25. - 20:22

A gáz ára

Gulyás Gergely szerint az indokolja a gáz beszerzési és piaci lakossági ára közötti különbséget, hogy nem azt a gázt adják át az ügyfeleknek, amit most szereznek be, hanem azt, amit fél évvel, egy évvel ezelőtt vettek meg. Ezért nem tudják azonnal követni az árakban bekövetkezett módosulást, december 31-ig biztosan a jelenlegi árak maradnak, utána megnézik, ezeken lehet-e változtatni. 

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 25. - 20:19

Utazó nagykövet

Az RTL Híradó riportere azt is megkérdezte, mikor dönt a kormány arról, hogy meghosszabbítják-e a december 31-ig fennálló kamatstopot. Novemberben a kormány megtárgyalja a kérdést és dönteni fog – válaszolta Gulyás Gergely.

A következő kérdés arról szólt, hogy a 444 cikke szerint Szöllősi György Puskás-ügyi utazó nagykövet utazásaira 12 millió forint közpénzt költöttek. Gulyás Gergely azt mondta, azt reméli, hogy ha valaki utazó nagykövetként elmegy valahova, annak mindig van olyan célja, amellyel a magyar sportot, a magyar államot képviseli, ilyen események pedig szép számmal vannak.

 

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 25. - 20:15

Kizárt dolog

Az RTL Híradó riportere arról kérdezte a minisztert, hogy gyermekorvosok szerint a szükségesnél tovább benntartják a gyerekeket a kórházak, mert így kapnak több támogatást. Gulyás Gergely azt mondta, kizártnak tartja, hogy egy kórházigazgató olyan utasítást adjon, hogy az orvosi protokollal szemben akár fél órával is tovább benntartsanak egy gyereket, de ha ilyen van, akkor azt azonnal le kell váltani.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 25. - 20:13

Nincs jelentősége

Gulyás Gergelyt emlékeztette az RTL riportere, hogy egy korábbi Kormányinfón azt mondta, nem Magyarország lesz az utolsó, aki ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást. A miniszter szerint azóta „tovább romlott a helyzet” a svéd-magyar viszonyt illetően, de ha ezt sikerül rendezni, nem lesz akadálya a csatlakozásnak.

Azt nem tudta megválaszolni, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozóját melyik fél kezdeményezte, de feltételezi, hogy ez a rutin része volt, mert a kínai találkozó résztvevői közül szinte mindenki mindenkivel találkozott. Annak nagy jelentősége nincs szerinte, hogy Orbán Viktor ment oda, ahol az orosz elnök megszállt.

 

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 25. - 20:09

Egységes időzóna

Az óraátállítás eltörlésének Gulyás Gergely szerint akkor lenne értelme, ha ezt egységesen tennék az államok, különben eltérő időzónában leszünk a szomszédjainkhoz képest, főleg a schengeni zónában. Ha erről döntés születik, a magyar kormány támogatná, hogy csak nyári időszámítás legyen.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 25. - 20:08

Misszió Csádban

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, Magyarország felkérést kapott arra, hogy katonai misszióban vegyen részt az afrikai Csádban. 2024 tavaszától legfeljebb 200 magyar katona teljesít majd ott szolgálatot. A misszióval szeretnénk hozzájárulni a migráció megfékezéséhez, a terrorizmus elleni küzdelemhez, és biztos hátteret garantálni annak a gazdasági és humanitárius segítségnek, amit Magyarország az országba visz.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 25. - 20:05

Szakmai kérdés

A kórházi fertőzések ellen meg kell tenni mindent, sajnos a baj az, hogy az antibiotikumok hatására a baktériumok erősebbek – magyarázta Gulyás Gergely, aki szerint ezért a kórházi fertőzések számának emelkedése világjelenség. Szerinte nem politikai, hanem szakmai kérdés, hogy mit kell tenni ez ellen.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 25. - 19:54

Orbán kudarca

A Telex riportere felvetette, hogy Bulgária hasonlóan kiszolgáltatott az orosz energiának, a bolgár vezető mégsem ment Kínába, hogy kezet fogjon Vlagyimir Putyinnal. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely azt állította, hogy a megbeszélés célja az is volt, hogy előmozdítsák az ukrajnai konfliktus megoldását, de Orbán Viktor is elismerte, hogy ebben nem járt sikerrel. A miniszter nem gondolja kiemelkedő jelentőségűnek a találkozót.

Ugyanakkor amit Orbán Viktor megosztott vele a találkozóból, abból Gulyás Gergely azt szűrte le, hogy Oroszország hosszútávú háborúra rendezkedett be, ami rossz hír nekünk, Európának és Ukrajnának is.

A Telex arról a videóról is kérdezte Gulyást, amellyel Rácz András Oroszország-szakértő szerint az orosz fél megalázta Orbán Viktort, mert azon az látható, hogy a magyar miniszterelnök folyamatosan izeg-mozog, feszülten viselkedik. Gulyás Gergely szerint gyermeteg a felvetés. „Nyilván mindannyian feszültek vagyunk, jobban szeretnénk, ha béke lenne” – mondta.

 

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 25. - 19:47

Szuverenitásvédelem két hét múlva

A Mediaworks arról kérdezi Gulyás Gergelyt, hogy áll a szuverenitásvédelmi törvénycsomag, amit egy hónapja jelentett be Kocsis Máté. Erről a november 5-i héten fog tárgyalni a Fidesz elnöksége – mondta a miniszter. A részletekről a frakció tud tájékoztatást adni – tette hozzá.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 25. - 19:41

Putyin nélkül nem megy

Arra a kérdésre, hogy a kormányülésen beszámolt-e Orbán Viktor a találkozójáról Vlagyimir Putyinnal, Gulyás Gergely annyit mondott: nem volt ilyen napirendi pont. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja és élesen elítéli Oroszországnak az Ukrajna ellen indított háborúját, kiemelt fontosságúnak tartva az országok területi integritását a nemzetközi jog talaján. Másrészt Magyarország energiaellátása Oroszország nélkül nem biztosítható – tette hozzá. A gázellátásunk 90 százaléka és olajellátásunk kétharmada Oroszországtól függ.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 25. - 19:37

Gulyás visszaszólt

Uniós külügyi főképviselőnek lenni sem muszáj – reagált Gulyás Gergely arra, hogy Joseph Borrell Orbán Viktor hétfői beszédére reagálva azt mondta, senki nem kötelezi Magyarországot arra, hogy az EU tagja legyen. Ez az állapot hosszú ideig már nem tart, ki fogjuk bírni még ezt a fél évet – tette hozzá.

Magyarország lényegesen tovább lesz az EU tagja, mint ő külügyi főképviselő

– közölte.

 

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 25. - 19:34

Egy klubban

Az ATV arról kérdezi Gulyás Gergelyt, hogy Orbán Viktor beszél-e az uniós csúcson svéd kollégájával az ország NATO-csatlakozását illetően, és szabtak-e valamilyen határidőt? Gulyás azt mondta, nem szabtak határidőt, és szerinte „a törökök most jutottak el oda, ahol mi már vagyunk”. Azt nem tudja megjósolni, miről fognak beszélni az uniós csúcson találkozó állam- és kormányfők.

Arra a kérdésre, hogy mi a feltétele annak, hogy sor kerüljön a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásával kapcsolatos zárószavazásra, azt mondta, a svédeknek arra kell választ adni, hogy „ha csak tévedésnek gondoljuk azt, ami az elmúlt évtizedben történt és amilyen sértő megjegyzéseket tettek Magyarországra, akkor miért kellett ezeket végighallgatnunk, tévedtek-e, és ha igen, úgy gondolják-e, hogy ezek az állítások nem felelnek meg a valóságnak?”

Ha meg úgy gondolják, hogy valósak, miért akarnak velünk egy újabb klubban lenni?

Ezt kellene tisztázni Gulyás szerint.

 

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!

Címlapról ajánljuk