Belföld

David Pressman: Soha egyetlen rubelt sem kaptam orosz oligarchától

rtl.hurtl.hu

2023. október 25. 15:04

A kormánysajtó azzal vádolja a nagykövetet, hogy ügyvédként orosz oligarchának segített a szankciók kijátszásában, de ezt ő és volt munkahelye is tagadja.

Azzal vádolja a magyar kormánymédia David Pressmant, az Egyesült Államok budapesti nagykövetét, hogy miközben a magyar kormányt kritizálja, amiért az nem támogatja az Oroszország elleni szankciókat, ő maga korábban ügyvédként épp egy orosz oligarchának segített kibújni a szankciók alól.

A Telex megkeresésére Pressman azt mondta, soha nem dolgozott orosz oligarchának, és korábbi munkahelye, a Jenner & Block ügyvédi iroda is tagadta azt, hogy a nagykövet, vagy az iroda bármely más munkatársa dolgozott volna a kormánypropaganda által emlegetett Mihail Prohorovnak.

Pressman 2020-tól 2022-es nagyköveti kinevezéséig dolgozott a Jenner & Block-nál. Ügyfelei közt volt egy bizonyos Ellen Pinchuk, aki Mihail Prohorov PR-felelőse és bizalmasa volt, a Magyar Nemzet ebből vonta le azt a következtetést, hogy a nagykövet szankciók kijátszásában segédkezhetett az oligarchának. Arra azonban semmilyen bizonyítékot nem szolgáltatott a kormánylap, hogy Pressman valóban segített-e kibújni a szankciók alól Prohorovnak, vagy hogy Pinchuk ügyvédjeként volt-e bármi köze a munkájának az oligarchához.

A kormánynak és a médiapropagandistáiknak talán nehezükre esik ezt megérteni, mivel a saját karrierdöntéseik talán másmilyenek voltak, mint nekem, de én soha nem dolgoztam orosz oligarchának, és soha egyetlen rubelt sem kaptam orosz oligarchától

– jelentette ki David Pressman. A Jenner & Block ügyvédi iroda egyik vezetője pedig közölte: kizárólag családjogi ügyben dolgoztak Ellen Pinchukkal.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#david pressman#propaganda#oroszország#szankciók

Címlapról ajánljuk