Belföld

Romákat toboroztak Paks II építéséhez

rtl.hurtl.hu

2023. október 24. 9:48

Az ügyben feljelentés történt, mivel fiktív állásajánlatról volt szó, akár 15 ezren is jelentkezhettek.

A közösségi médiában terjedt egy videó, amelyen az látható, ahogy munkavállalókat toboroznak a Paks II beruházáshoz. E kapcsán próbálta kérdezni Lőcsei Lajos momentumos képviselő Szijjártó Pétert, írja a Népszava.

A lap cikke szerint azoknak, akik jelentkeztek el kellett küldeni a személyazonosító igazolványukat és a tb-kártyájuk másolatát is, valalmint ezek mellett több személyes iratot. A cikk szerint a munkára kifejezetten romákat kerestek, a szóban forgó videó szerint idén, már első körben „több mint 500 segédmunkást” tudnak munkába állítani. 

A munkaidőt reggel 7-től délután 5-ig jelölték meg, óránként 1700 forintos fizetésért.

Az üggyel kapcsolatban Szekszárdon megbeszélést tartottak az Országos Roma Önkormányzat (ÖRO) képviselői is, valamint ott volt Süli János, a paksi választókerület kormánypárti parlamenti képviselője, aki korábban Paks II-ért is felelt.

Süli arról tájékoztatott, hogy a jelenlegi munkálatokhoz kevés emberi erőre van szükség, mivel munkagépek kotorják a föld a földet, ehhez pedig elég pár környékbeli is.

Az ügyben feljelentés is történt, mivel az egyértelműen fiktív állásajánlat valódi célja adatgyűjtés lehetett. Lakatos Oszkár, az ORÖ megbízott elnöke arról tájékoztatott, hogy akár 10-15 ezren is jelentkezhettek az állásra.

Nyitókép: rosatom.ru

#Belföld#paks#Paks ii#roma#munka#fiktív#álláshirdetés#adatgyűjtés

Címlapról ajánljuk